Külföld

Ostrom Szicília partján

Meghaladta a harmincezret az olaszországi partokra érkezett migránsok száma, a jobboldal azonnali intézkedéseket követel a kormánytól, a belügyminiszter egyelőre nem aggódik

Aggodalmát fejezte ki Szicília tartományi elnöke a Földközi-tengeren érkező migránsok szüntelen áradata miatt. Nello Musumeci vészhelyzetet hirdetne a szigeten, a belügyminiszter szerint erre nincs feltétlenül szükség. Az olasz partokon kialakuló válság miatt egyre nagyobb a nyomás Lu­ciana Lamorgese tárcavezetőn.

Ostrom Szicília partján
Meredeken nő a Földközi-tengeren az Európa felé tartó illegális migránsok száma
Fotó: AFP/Eyepress/SOS Mediterranee/

Megduplázódott tavalyhoz képest a szicíliai partokra érkező migránsok száma idén, a bevándorlók között meglehetősen sok a koronavírus-fertőzött – hívta fel a figyelmet Nello Musumeci, a délolasz tartomány elnöke, aki szerint a migránsok valósággal megszállták Szicíliát. Musumeci olasz újságíróknak csütörtökön aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nem szűnik a tartományt elérő migránsözön.

A szicíliai vezető kiemelte, hogy a járvány ismét terjed. Emlékeztetett, hogy szerdán Lampedusa szigetére 135 migráns érkezett, az Ocean Viking mentőhajó pedig a hétvégén nyolcszáznál több embert tett partra Olaszországban. Ez utóbbi migránsok közül huszonnyolcan bizonyultak koronavírus-fertőzöttnek. Musumeci szerint mindez csak a jéghegy csúcsa, a vizsgálatok során eddig migránsok százainál mutattak ki pozitív eredményt, ha pedig egy fertőzött bevándorlónak az ellenőrzést kikerülve sikerül megszöknie, az súlyos egészségügyi kockázatot rejt magában.

A tartományi elnök elmondta, hogy napok óta ostromolja Mario Draghi miniszterelnököt azzal a kéréssel, hogy hirdesse ki a vészhelyzetet Szicíliára. A déli szigettartományt ugyanis egyszerre sújtja a megállíthatatlannak tűnő bevándorlási hullám, a terjedő járvány, nem is beszélve a pusztító erdőtüzekről – tette hozzá.

Az olasz belügyminisztérium kedden közzétett összesítése szerint az év eleje óta 31 777 menedékkérő érte el Olaszország partjait tengeri úton. A tavalyi év azonos időszakában számuk még 14 832, 2019-ben pedig 4075 volt. Az Il Giornale című olasz lap cik­kében emlékeztetett, hogy tavalyelőtt még Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője állt a belügyi tárca élén, ma viszont a baloldali Luciana Lamorgese.

Országos szinten egyébként ismét nyilatkozatháború zajlik a politikai erők között a kialakult helyzet miatt. Salvini hozzá nem értéssel vádolta a belügyminisztert a migrációs hullám kezelésében. Lamorgese ezek után közölte, nem ért egyet a jobboldali pártok álláspontjával, miszerint „migránsinvázióról” lenne szó Olaszországban. A tárcavezető emellett nem tartja elengedhetetlennek, hogy rendkívüli intézkedést kelljen bevezetni a járvány terjedése miatt.

Musumeci nagyon is sürgetőnek nevezte a vészhelyzet kihirdetését, nem csupán közegészségügyi szempontból, hanem azért is, mert a jelenlegi állapotok fennmaradása megítélése szerint súlyosan érinti a szociális és gazdasági élet egészét. „A vészhelyzet kihirdetése nem holmi ideológiai indíttatású kérés, nem az állam és a tartomány közötti küzdelem a szempont, egyszerűen arról van szó, hogy figyelembe kell venni a katasztrofális helyzetet, és erőteljes jelzést kell adni ezzel az Európai Uniónak, hogy ne hagyják magára Olaszországot e problémák kezelé­sében” – fogalmazott a tartományi elnök.

Lamorgesét bírálta a jobbközép Forza Italia szenátusi frakcióvezetője, Anna Maria Bernini is, aki szerint azonnali lépésekre van szükség a kormány részéről. Mint mondta, a Szicílián kialakult helyzet riasztó, a menekültek ügyét pedig európai szinten kellene végre rendezni. A Forza Italiát vezető Silvio Berlusconi sürgette, hogy Európa vegye vissza az irányítást a Földközi-tengeren a migránsoktól és a civil szervezetektől. A volt kormányfő fontosnak nevezte a kitoloncolások összehangolását Európában.

Nicola Molteni, a Liga belügyi államtitkára elfogadhatatlannak nevezte, hogy míg az olaszoktól védettségi igazolást kérnek a legtöbb szolgáltatás igénybevételéhez, az illegális bevándorlók ellenőrzés nélkül érkeznek az országba.

Erdogant is megdöntheti a menekültválság

„Törökország nem menedékkérő tranzitállomás”, üzent Recep Tayyip Erdogan török elnök, reagálva ezzel az országában növekvő bevándorlóellenes hangulatra. A kijelentés egy török halálát okozó késelést követett, amelynek gyanúsítottjai szíriai menekültek. Az incidens után zavargások törtek ki az országban, ahol egyre nyíltabban bírálják Erdogan elnök nyitott kapuk politikáját, amelynek eredményeként csaknem 3,6 millióan telepedtek le az országban a szíriai konfliktus kirobbanása óta. A késeléses incidens egyik sebesültjének rokona is arra panaszkodott, hogy félnek családtagjaikkal az utcákra kimenni a szíriaiak egyre növekvő száma miatt. Az év végéig pedig a Törökországba menekülő afgánok száma elérheti az egymilliót is, ezért az elnök újabb fal megépítését ígérte az iráni és iraki határon. Megfigyelők szerint a bevándorlókrízist az ellenzék is kijátszhatja Erdogan pozíciójának meggyengítésére. (DD)

Röviden

Megtámadott egy 73 éves férfit egy szíriai illegális bevándorló a franciaországi Caen városában, a nyílt utcán. Az Ouest-France című lap közlése szerint a gyanúsított azt mondta, spanyol tartózkodási engedéllyel rendelkezik, ugyanakkor ezt nem tudta bizonyítani. A 24 éves elkövetőt gyorsított eljárásban hét hónap börtönbüntetésre ítélték, és három évre kitiltották Franciaország területéről.

Az uniós határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) új megfigyelőberendezéseket próbál ki a görög–török szárazföldi határnál, valamint Limnosz szigetén – közölte a szervezet. A speciális kamerákkal felszerelt ballonokkal a határőrök könnyebben észrevehetik a migránsok hajóit. A Frontex szóvivője, Piotr Switalski elmondta, az ügynökség figyelemmel követi az afganisztáni fejleményeket, amelyek hatással lehetnek az Európába irányuló migrációra is.

Elsüllyedt egy migránsokkal teli csónak az Egyesült Királyság és Franciaország között húzódó La Manche csatornán csütörtökön. A bevándorlókat a közelben lévő halászhajók legénysége, valamint a francia és a belga hatóságok mentették ki. Egy 25 év körüli férfi viszont a kórházba szállítást követően meghalt. A migráns halálával összefüggésben a francia ügyészség tegnap emberölés miatt nyomozást indított. (HSz)

Kapcsolódó írásaink