Külföld

Hárompárti koalíció jöhet létre Németországban

Egy hónappal a választások előtt megelőzték a szociáldemokraták a CDU/CSU szövetséget egy felmérés szerint

Markus Söder szándékosan ártani akar a kereszténydemokratáknak Friedrich Merz szerint. A politikai erőviszonyok jelentősen átalakulhatnak a szövetségi választások után, és ha tud is nyerni a CDU/CSU, kérdéses, hogy képes lesz-e stabil kormányt alakítani.

Hárompárti koalíció jöhet létre Németországban
Markus Söder a bírálatok kereszttüzében a CDU/CSU teljesítménye miatt
Fotó: AFP/John Macdougall

A friss közvélemény-kutatások alapján szinte fej-fej mellett áll a három legnagyobb politikai erő Németországban egy hónappal a szövetségi választások előtt, így lehetséges, hogy három párt alkotja majd a német kormányt szeptember 26. után – írta a Politico. A brüsszeli lap megbízásából készített felmérés szerint a jelenleg a kancellárt adó Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségére a németek 24 százaléka szavazna, a szociáldemokrata SPD támogatottsága 20 százalékos. A Zöldek népszerűsége 18 százalékon áll.

Ennél elkeserítőbb képet mutat a CDU/CSU számára a Forsa közvélemény-kutató kedden közölt felmérése, amely szerint az SPD népszerűsége 23 százalékra nőtt, míg a pártszövetség támogatottsága 22 százalékos. A Zöldekre a választók 18 százaléka szavazna.

A három párt alkotta koalíció az Európai Unió számára is új feladatot jelentene, Brüsszel eddig Merkel stabil kormányaira támaszkodhatott a válságok idején. Megfigyelők szerint a legnagyobb esélye a CDU/CSU, a Zöldek és a liberális FDP alkotta kormánykoalíciónak van. A szociáldemokraták győzelme esetén az SPD valószínűleg szintén a Zöldekkel és az FDP-vel működne együtt. Bármelyik lehetőséget nézzük is, hosszúra nyúló koalíciós tárgyalásokra lehet számítani.

A CDU korábbi frakcióvezetője, Friedrich Merz a Der Tagesspiegelnek nyilatkozva tegnap azzal vádolta Markus Söder bajor kormányfőt, hogy szándékosan ártani akar a kereszténydemokratáknak.

Az egyébként még mindig nem világos, hogy Németország hogyan akarja kezelni a humanitárius válsággal fenyegető afganisztáni helyzetet. A jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) elutasítja a menekültek befogadását. Az FDP a németek és helyi segítőik evakuá-lását sürgeti, ugyanakkor a menekültek esetében Afganisztán szomszédos országainak támogatását javasolja. Az SPD az elutasított afgán menedékkérők kitoloncolásának felfüggesztését tartja helyes lépésnek, és szintén a helyben segítést szorgalmazza. Utóbbi mellett foglal állást a CDU/CSU is. A Zöldek legalább ötvenezer embert fogadnának be Afganisztánból.

A német munkaügyi ügynökség vezetője, Detlef Scheele a Süd-deutsche Zeitungnak adott interjúban arról beszélt, hogy évente 400 ezer emberre van szüksége Németországnak a demográfiai folyamatok ellensúlyozásához.

Kapcsolódó írásaink