Külföld

Johnson: Nem hosszabbítják meg az amerikai csapatkivonás határidejét

Nem hosszabbítják meg az amerikai csapatok afganisztáni kivonására kitűzött augusztus 31-i határidőt - jelentette be kedden Boris Johnson brit miniszterelnök a hét vezető ipari hatalmat tömörítő G7 csoport Afganisztánról szóló online csúcsértekezletét követően.

Johnson: Nem hosszabbítják meg az amerikai csapatkivonás határidejét
Boris Johnson: Afganisztán nem válhat ismét a terrorizmust segítő országgá
Fotó: AFP

A miniszterelnök mindazonáltal úgy fogalmazott: az evakuálási művelet „az utolsó lehetséges pillanatig” folytatódik.

A G7-tagállamok vezetői ezenkívül megvitatták, hogy kormányaik miképpen fognak kapcsolatokat fenntartani a jövőbeni afgán kormánnyal. „Kapcsolatban kell lennünk a tálibokkal. Valószínűleg lesz egy tálib kormány, amelynek mi, a G7 első számú feltételként fogjuk szabni annak szavatolását, hogy az országot augusztus 31-ig és azon túl is biztonságosan elhagyhassák azok, akik el akarnak menni” - mondta Johnson.

A brit miniszterelnök annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a nyugati hatalmak „jelentős gazdasági, diplomáciai és politikai” mechanizmusokkal rendelkeznek követeléseik érvényesítéséhez.

A megbeszélés után Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is közös álláspontról beszélt arra vonatkozóan, hogy nyomást kell gyakorolni a tálibokra, és el kell érni, hogy az érintettek elhagyhassák Afganisztánt.

Mindeközben hírügynökségek és amerikai sajtóforrások jelentették, hogy Joe Biden amerikai elnök nem tervezi az amerikai kivonulási határidő meghosszabbítását. Az értesülést egy meg nem nevezett magas rangú kormánytisztviselő is megerősítette. A forrás szerint Biden a nemzetbiztonsági csapatával folytatott egyeztetést követően hozta meg a döntést, figyelembe véve a biztonsági kockázatot, amelyet a további maradás jelentene. A The Hill című, kongresszusi ügyekkel foglalkozó lap szerint azonban az elnök készenléti terveket is kért arra az esetre, ha a helyzet megváltozna, és több időre lenne szükség.

Michel: Összehangolt fellépés szükséges a terrorizmus fellángolásának megakadályozásra

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kijelentette: összehangolt nemzetközi fellépésre van szükség az afgán nép támogatására és a terrorizmus újbóli fellángolásának megakadályozásra.

A politikus hangsúlyozta, hogy a nemzetközi szereplőknek tanulniuk kell mindabból, ami Afganisztánban történt, és fel kell készülniük a konfliktus különböző természetű következményeire.

Az Európai Unió arra kéri az Egyesült Államokat, biztosítsa az afgán főváros, Kabul repülőterének biztonságát mindaddig, amíg szükséges a konfliktus sújtotta országban rekedtek kimenekítésére - tette hozzá az uniós kormányfői tanács elnöke.

A G7 csoporthoz tartozó országok vezetői megbeszélésüket követően kiadott közleményükben leszögezték: a tálibok felelősek lesznek azért, hogy milyen intézkedéseket hoznak a terrorizmus megakadályozása és az emberi jogok tiszteletben tartása érdekében, különös tekintettel a nőkére. Hangsúlyozták: Afganisztán soha többé nem válhat a terrorizmus „biztonságos menedékévé”, és nem szolgálhat más országok ellen irányuló terrortámadások kiindulópontjává.

Merkel szerint a migráció nem akut téma

Angela Merkel a találkozó után Berlinben tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a tálib fordulat miatt az Afganisztánból a szomszédos országokba irányuló migráció „pillanatnyilag nem akut téma”. A német kancellár kiemelte, hogy Németország szükség esetén készen áll az együttműködésre a menekültek ellátásában az Afganisztánnal szomszédos országokkal, akár Iránnal is.

Elmondta, hogy Németország felfüggesztette az afganisztáni fejlesztési programokat, azonban az ENSZ úgy döntött, hogy munkatársainak egy részével és a helyi segítőkkel folytatják a munkát.

Ezért most az ENSZ szervezeteit, köztük a menekültügyi főbiztosságot (UNHCR) kell támogatni, és mindenekelőtt gondoskodni kell arról, hogy a kabuli repülőtér működhessen polgári repülőtérként, különben nem tudják bejuttatni az országba a segélyszállítmányokat, például a gyógyszereket - mondta Angela Merkel.

Ismertette: Németország 100 millió euró azonnali támogatással járul hozzá a humanitárius segítségnyújtáshoz, és további 500 millió eurót is elkülönít erre a célra.

Több száz afgán menedékkérő érkezett Párizsba

Hivatalos katonai források jelentették, hogy Párizsban kedden két újabb francia repülőgép landolt, amely Kabulból menekített ki több mint 450, többségében afgán állampolgárt - jelentették hivatalos katonai források.

Pascal Ianni ezredes, a francia hadsereg vezérkari szóvivőjének tájékoztatása szerint az első gép hajnalban ért földet a párizsi Roissy repülőtéren. Ez volt a nyolcadik menekítő járat, amely az abu-dzabi francia katonai támaszpont érintésével 205 embert szállított Franciaországba, közülük 204 afgánt.

Florence Parly védelmi miniszter és a hadműveletről tudósító francia újságírók is hazatértek Abu-Dzabiból a reggeli járattal. Az AFP hírügynökség tudósítója szerint „elképesztő nyugalom” uralkodott a repülőgépen. Néhány órával később egy kilencedik evakuáló repülőgép is leszállt Párizsban, ezzel „kedden összesen több mint 450 embert menekítettek ki a francia erők Kabulból, nagy többségben afgánokat” - közölte a francia külügyminisztérium.

A tálibok hatalomátvétele óta Franciaország az Apagan hadműveletben csaknem kétezer embert evakuált, a tárca szerint közülük közel száz francia és több mint 1500 afgán már megérkezett Franciaországba. A művelet központja a kabuli repülőtér, ahonnan Abu-Dzabiba menekítik az embereket, és onnan szállítják tovább őket Franciaországba.

„Kabulban a helyzet továbbra is összetett. Valamennyi érintett állami hivatal és a francia nagykövetség továbbra is folyamatosan azon dolgozik, hogy biztosítsa az újabb evakuálásokat. A következő 24 órában további két repülőgép indul” - tette hozzá a katonai forrás. Az afganisztáni francia nagykövet szerint kedden egy újabb csoport kért menedéket a francia hatóságoktól a kabuli repülőtéren.

„Ma reggel a francia különleges erőknek, együttműködve az amerikai hadsereggel, sikerült bejuttatniuk a repülőtérre az Európai Unió kabuli delegációjának 260 munkatársát. A francia nagykövetség várótermében vannak a felszállásig. Bravó az EU-nak!” - írta a Twitteren David Martinon nagykövet. Az uniós munkatársak kimenekítésében több uniós tagállam is részt vesz.

Párizs a Kabulban rekedt saját állampolgárain kívül a hadsereg, a segélyszervezetek és más francia szervezetek afgán segítőit és családjait, valamint a civil társadalomnak a tálibok célpontjává vált személyiségeit, újságírókat, művészeket, tanárokat is szeretne kimenekíteni. Az afgán radikális iszlamista vezetők azonban megtiltották az afgán állampolgároknak a belépést Kabul repülőterére, s jelezték a nyugati államoknak, hogy csak külföldieket evakuálhatnak.

Franciaország egyébként délelőtt már jelezte, hogy lezárja a légihidat, és abbahagyja az afgánok kimenekítését Kabulból csütörtökön, ha az Egyesült Államok az augusztus 31-i határidőig kivonja katonai erőit Afganisztánból.

Kapcsolódó írásaink