Külföld

Egyre kínosabb helyzetben Biden

A délkelet-ázsiai körútra induló Kamala Harris alelnök nevetve nyilatkozott az afgánhelyzetről az újságíróknak, miközben egyre többen bírálják az evakuálás alakulását

Ismét kritikák kereszttüzébe került az amerikai kormányzat. Az alelnök nevetgélve nyilatkozott az afganisztáni helyzetről, a külügyminiszter pedig nem mondta el, mit tud az elnök a valós állapotokról.

Egyre kínosabb helyzetben Biden
Joe Biden és Kamala Harris katasztrofálisan kezeli az afgán helyzetet
Fotó: AFP/Saul Loeb

Felgyorsult az Egyesült Államok vezette kimenekítés a hétvégén Afganisztánból, 11 ezer ember hagyhatta el légi úton Kabult – közölte vasárnap este Joe Biden amerikai elnök az AP hírügynökség szerint. Biden szerint az amerikai haderőnek sikerült javítania az eljutást a kabuli repülőtérhez.

„Sokat tárgyaltunk a tálibokkal, akik együttműködőek a biztonságos terület szélesítésében, és így most több ember lehet nagyobb biztonságban” – mondta az elnök, aki arról is beszélt, hogy szó van az evakuálás befejezésének kitűzött augusztus 31-i határidő meghosszabbításáról. Egy tálib szóvivő viszont hétfőn azt nyilatkozta, London és Washington is súlyos következményekkel néz szembe, ha késlelteti a távozást.

Az elmúlt napokban Washingtont rengeteg kritika érte az evakuálás végrehajtása miatt. Az NBC hírcsatorna beszámolt egy kiszivárgott diplomáciai táviratról, amelyben a kabuli nagykövetség munkatársai arra panaszkodtak, hogy elárulva érzik magukat, káosszal, felkészületlenséggel találkoztak, a repülőtéren uralkodó állapotok pedig méltatlanok és brutálisak.

Kamala Harris hétfőn Szingapúrban azt nyilatkozta, az Egyesült Államok továbbra is az afganisztáni evakuálásra összpontosít, és lesz elegendő ideje elemezni az amerikai csapatkivonással kapcsolatos dolgokat. A The Blaze portál cikke szerint egyébként Harris már azelőtt magára haragította a közvéleményt, hogy egyáltalán elutazott volna délkelet-ázsiai körútjára.

Amikor ugyanis felszálláshoz készülődött, egy riporter Afganisztánról akarta kérdezni – túlkiabálva a repülőgép zaját –, de az alelnök szinte azonnal félbeszakította azzal, hogy „várjunk, mindenki nyugodjon meg”, és nagyot nevetett. Ezután arról kezdett beszélni, hogy Afganisztán a legfőbb prioritás a kormány számára, különösen az amerikai állampolgárok és a velük együttműködő afgánok kimentése.

Nemcsak Harris tett bizarra sikeredett sajtónyilatkozatot a napokban, hanem Antony Blinken külügyminiszter is. A Fox News vasárnapi adásában a műsorvezető, Chris Wallace arról kérdezte, mennyit tud valójában Biden a valós afganisztáni helyzetről, majd felsorolta az elnök azon nyilatkozatait a témában, amikről kiderült, köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Blinken válaszadás helyett arról kezdett beszélni, hogy a mostani helyzet érzelmileg mennyire megterhelő.

Szijjártó: Hazánk lojális partner

Magyarország 110 százalékig lojális, megbízható partnerként viselkedik az afganisztáni evakuálási műveletek során – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn. Elmondta, előző éjszaka megérkezett Budapestre a mentőakcióban részt vevő első repülőgép 173 emberrel a fedélzetén, akiknek egy jelentős részét amerikai és osztrák kérésre szállították el.

Közölte, cserébe a kormány azt várja el, hogy a szövetségesek, köztük a kabuli repülőtér felügyeletét ellátó amerikai katonák ne gátolják a Magyarország által kihozni kívánt emberek bejutását a létesítmény területére, ahogyan ez az elmúlt időszakban többször megtörtént. A Belügyminisztérium pedig tegnap arról számolt be, hogy megérkezett az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság kezelésében álló röszkei objektumba a tálib hatalomátvételt követően megtorlással fenyegetett, Magyarországgal és szövetségeseivel korábban együttműködő, Afganisztánból kimenekített 96 afgán állampolgár.
(ŐM)

Röviden

Lövöldözés tört ki hétfő reggel a kabuli repülőtér északi kapujánál az afgán biztonsági erők és ismeretlen támadók között. Egy afgán biztonsági őr meghalt, és hárman megsebesültek. A Bundeswehr szerint a tűzharcba amerikai és német katonák is belekeveredtek, de nekik nem esett bajuk.

A tálibok kiterjesztették az amnesztiát a volt afgán kormány minden tisztségviselőjére, Asraf Gáni volt államfőre is, és arról biztosítják őket, hogy hazatérhetnek, élhetnek Afganisztánban. Az AFP úgy tudja, a tálibok mindaddig nem jelentik be az új kormány megalakítását, amíg amerikai katonák tartózkodnak az országban.

Oroszországnak nem áll szándékában beavatkozni az afganisztáni eseményekbe – jelentette ki hétfőn Moszkvában Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Peszkovot arról kérdezték, tervezi-e Moszkva, hogy támogatást nyújtson az Ahmad Maszúd vezette Pandzsír tartománybeli tálib-ellenes ellenállásnak. Arra a felvetésre, hogy lehet-e Oroszország közvetítő a szemben álló felek között, Peszkov azt mondta, hogy „erről nem esett szó”.

Tárgyalásos megoldást keresnek a tálibok arra, hogy ki ellenőrizze Pandzsírt, az egyetlen olyan tartományt, amelyet még nem hódítottak meg. Twitter-bejegyzésükben beszámoltak arról, hogy Pandzsír közelében a szomszédos tartományokból – Badaksánból, Tahárból és a bagláni Andarab körzetből – átdobott tálib harcosok állásokat alakítottak ki. A tálibok az elmúlt hónapokban Pandzsír ellen csak elszigetelt támadásokat indítottak.

Kapcsolódó írásaink

Csökkenőben Joe Biden népszerűsége

ĀEgy levél bizonyítja, hogy az Al-Kaida terrorszervezet korábbi vezére Bident használta volna az Egyesült Államok elpusztítására, már Bin Laden is alkalmatlannak tartotta

Greg Abbottot már nem tudják ignorálni

ĀA konzervatív Egyesült Államok hangja lett a csendes texasi kormányzó, körülötte alakul az ellenállás Biden elnök radikális baloldali adminisztrációjával szemben