Külföld

Brüsszelt már nem zavarja a határkerítés

Pakisztán Európa támogatásáért cserébe sem akarja befogadni az afgán menedékkérők tömegeit

Az unió menekültügyi rendszerének elmaradt reformja miatt nincs egységes válasza Európának a migránsválsággal fenyegető afganisztáni helyzetre. A legtöbben a helyszínen nyújtanának segítséget, több ország viszont saját hatáskörben épített kerítést a határain.

Brüsszelt már nem zavarja a határkerítés
Egyre többen menekülnek a tálib fenyegetés elől Pakisztánba
Fotó: AFP

Az Afganisztánban kialakult helyzet miatt az Európai Uniónak most egyik legnagyobb kudarcával, a menekültügyi rendszer elmaradt reformjával kell szembenéznie – írta a brüsszeli Politico. A lap felidézte, hogy hat évvel ezelőtt több mint egymillió menekült és migráns érte el Európát, amely után az uniós vezetők ígéretet tettek egy hatékony menekültügyi rendszer megalkotására, amelyre sosem került sor.

A tálib hatalomátvételt követően egységes európai válasz híján számos megoldási javaslattal előálltak a tagországok, mint a határkerítés építése, unión kívüli országok támogatása a menekültek befogadásáért cserébe vagy az afgán állam­polgárok ideiglenes befogadása. Felmerült, hogy az EU kössön újabb megállapodást Törökországgal a bevándorlók befogadásáról.

Egyes tagállamok saját hatáskörben hoztak döntést a határvédelem megerősítéséről, Görögország és Litvánia például kerítést húzott fel a határán. Brüsszel 2015-ben még bírálta Magyarországot ugyanezen lépéséért, a görög és a litván kormányt viszont már nem illették kritikával. Bár az unió elzárkózott attól, hogy anyagilag támogassa a kerítésépítést, az Európai Bizottság egyik szóvivője nemrég jó ötletnek nevezte a litván–fehérorosz határ kerítéssel való megerősítését.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa, Filippo Grandi az uniós tagállami vezetők többségéhez hasonlóan szorgalmazta, hogy a nemzetközi közösség támogassa az Afganisztánnal szomszédos országokat, Pakisztánt, Iránt és Tádzsikisztánt, hogy a menekültek hazájukhoz közel kaphassanak segítséget.

Pakisztán viszont nem akar az afgán migránsok menekülttáborává válni. Az ázsiai állam olaszországi nagykövete, Jauhar Saleem az ANSA olasz hírügynökség szerint közölte, Pakisztánban most is több millió menekült él, az újabb tömegek beáramlása pedig komoly egészségügyi kockázatot is jelentene.

A menekültválsággal fenyegető helyzet Németországban is egyre több embert aggaszt. A Welt am Sonntag szerint a napokban egy olyan afgán állampolgár is Németországba érkezett a Kabulból kimenekítettek között, akit korábban kitoloncoltak, mert bűncselekményt követett el. Heiko Maas külügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy a német kormány százmillió eurót (36 milliárd forintot) fordít humanitárius segítségnyújtásra, így támogatva az Afganisztán szomszédságában fekvő országokat.

Ismét az afganisztáni helyzetről nyilatkozott Karl Nehammer. Az osztrák belügyminiszter az Ö1 közszolgálati rádióban közölte, a helyszínen való segítségnyújtás­sal, a régió stabilizálásával és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának megerősítésével előzhető meg az újabb európai migránsválság.

A probléma importálása helyett helyben kell segíteni

A migrációval kapcsolatos magyar álláspontról nyilatkozott Varga Judit igazságügyi miniszter a portugál Expresso hetilapnak. A tárcavezető hangsúlyozta, a magyar érvrendszer régóta tiszta és érthető: a kontinens érdekeit is szem előtt kell tartani, hiszen nem segíthetünk úgy, hogy a problémát európai területre hozzuk. Mint mondta, nem emberi jog az, ha valaki a világ másik oldalán egyik nap felkel, és úgy dönt, hogy mostantól a világ másik részén fog lakni, nekünk pedig minden ellenőrzés nélkül be kell őt engednünk.

A magyar kormány ezért is döntött úgy, hogy megvédi a schengeni határokat. Más országok erre nem voltak képesek, Magyarország mégsem kapott ezért semmilyen elismerést, csak kritikákat – fogalmazott Varga Judit, egyúttal kiemelte, hogy Magyarország meg fogja védeni saját határait, amelyek egyben az Európai Unió határai is. A segítséget pedig oda fogjuk vinni, ahol arra a legnagyobb szükség van – tette hozzá.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink

Lövöldözés volt a kabuli reptérnél

ĀTörökország nem fogadja be az uniós tagállamok afgán segítőit - Tanácskozásra invitálta a hét legfejlettebb ország vezetőit Boris Johnson az evakuáció ügyében