Külföld

A baloldal mindig is cenzúrázott

Dennis Prager amerikai író az erősödő szólásszabadság-ellenes erőket bírálta csehországi látogatása során

A szólásszabadságot veszélyezteti a nagy technológiai óriások monopóliuma, véleke­dik Dennis Prager amerikai író. Szerinte az Egyesült Államok egy szovjet típusú társadalom irányába halad.

Prágai látogatása során Dennis Prager amerikai író az Info.cz hírportálon az Egyesült Államokban tapasztalható baloldali hege­móniáról beszélt. Véleménye szerint egy új cenzúra lépett életbe, amely az érzékenyítő ideológia szerves része. A konzervatívokkal és a valódi liberálisokkal szemben a baloldal mindig is cenzúrázott, vélekedik Prager. Lenintől a mai napig a baloldal sosem tűrte az ellentmondást, mondta.

A cenzúra egy különösen beteg formája az úgynevezett „woke” kultúra, amelyben épp az ellenkezőjét kell állítani annak, mint amit mindenki valóságnak hisz. Az amerikai polgárháború idejében több szólásszabadság volt az Egyesült Államokban, mint most, állítja az amerikai író. A baloldal pedig szerinte azt hiszi, hogy azokat, akik nem értenek velük egyet, el kell távolítani a közösségi oldalakról. A legfontosabb szabadságjog a szólás­szabadság, de a baloldal ezt sosem értékelte, vélekedik Prager.

Ugyanakkor elkeserítőnek tartja azt a könnyedséget, amellyel a baloldal a szólásszabadságot el tudta nyomni nemcsak a közösségi oldalakon, hanem az egyetemeken is. A diákok ma félnek felszólalni olyan kérdésekben, amelyekről tudják, hogy a professzoruk más véleményen van. Az emberek félnek beszélni, mert kirúgják őket, véli az amerikai publicista. „Egy szovjet típu­sú társadalomba léptünk át, (…) a fenyegetettség pedig az eddigi legnagyobb Amerika történetében” – állítja Prager.

Az amerikai író úgy gondolja, a nyugati média nem liberális, hanem baloldali, ami megítélése szerint két ellenkező fogalom. Ez arra készteti őket, hogy elhallgattassanak minden velük ellenkező hangot. A médiában tudják, hogy ha az emberek szembesülnek nem baloldali gondolatokkal is, akkor végül el fogják utasítani a baloldalt, állítja a publicista. Úgy véli, országában az állam és a nagyvállalatok szövetsége az elnyomás hajtóereje. A nagyvállalatok és az állam összejátszását viszont fasizmusnak hívják, mondja Dennis Prager.

Kapcsolódó írásaink

Csökkenőben Joe Biden népszerűsége

ĀEgy levél bizonyítja, hogy az Al-Kaida terrorszervezet korábbi vezére Bident használta volna az Egyesült Államok elpusztítására, már Bin Laden is alkalmatlannak tartotta