Külföld

Nem volt puccskísérlet a Capitolium ostroma Washingtonban

Lezárult a nyomozás

A Szövetségi Nyomozó iroda (FBI) nem talált komoly bizonyítékot, hogy a Capitolium elleni január hatodikai támadás egy szervezett puccskísérlet lett volna, amely a hatalom erőszakos megszerzésére irányult. A szövetségi hatóságok több mint 570 személyt tartóztattak le az eseménnyel kapcsolatban.

Az FBI szerint a támadást nem a szélsőjobboldal és nem Donald Trump előző elnök támogatói szervezték. Egy hivatalnok elmondta a Reutersnak, hogy a támadással kapcsolatos esetek 90–95 százaléka egyedi, a maradék öt százaléknál fedezhető fel valamilyen szintű szervezettség. Az FBI továbbá megállapította azt is, hogy habár voltak csoportok, amelyek tervezték, hogy betörnek a Capitoliumba, az előkészületek arra már nem terjedtek ki, hogy mit fognak tenni, ha bejutnak az épületbe.

Az ügyészség végül negyven fővel szemben emelt vádat összeesküvés miatt. Az FBI vizsgálata fontos lehet abban a kongresszusi eljárásban is, amely szintén a január hatodikai események részleteit vizsgálja. Már több vezető demokrata politikus is megismerhette az FBI dokumentumait, és hitelesnek minősítette azokat.

Kapcsolódó írásaink