Külföld

Csökkenőben Joe Biden népszerűsége

Egy levél bizonyítja, hogy az Al-Kaida terrorszervezet korábbi vezére Bident használta volna az Egyesült Államok elpusztítására, már Bin Laden is alkalmatlannak tartotta

Joe Biden szerint még mindig bíznak a szövetségesek az Egyesült Államokban, otthon viszont egyre népszerűtlenebb mind ő, mind Kamala Harris. Kiderült, hogy Bin Laden is Bidennel pusztíttatta volna el az Egyesült Államokat. A republikánusoknak jól jönnek az adminisztráció melléfogásai a félidős választások előtti kampányban.

Csökkenőben Joe Biden népszerűsége
Donald Trump Bident hibáztatja, amiért az Egyesült Államok elvesztette tekintélyét a világban
Fotó: AFP/Peter Zay

Nem kérdőjeleződött meg az Amerikai Egyesült Államok szavahihetősége Joe Biden szerint, legalábbis elmondása szerint erről győződött meg a NATO-országok vezetőivel tartott tárgyalásai során. Korábban viszont több politikus is azt kifogásolta, hogy az Egyesült Államok nem kommunikált megfelelően a szövetségeseivel a kivonulás részleteiről. Az afganisztáni csapatkivonás és az azt követő káosz nem jött jókor az éppen a félidős választásokra készülő demokratáknak.

Joe Biden népszerűsége történelmi mélységekben van, a legújabb felmérések szerint kevesebb mint ötven százalékon áll. Az alelnök, Kamala Harris pedig az amerikaiak több mint fele szerint alkalmatlan az ország vezetésére. Sokak szerint éppen Harrisnek lenne majd a feladata átvenni az elnökséget, amennyiben Biden egészségi állapota miatt már képtelen ellátni feladatait.

Igen kellemetlen fényt vet az elnökre az a levél is, amelyet a New York Post hozott nyilvánosságra a West Point katonai akadémia könyvtárából, ebben az áll, hogy Oszama Bin Laden, az Al-Kaida korábbi vezére arra utasította a terrorszervezet katonáit, ügyeljenek, ne öljék meg Joe Bident, kizárólag Barack Obama legyen a célpontjuk, ugyanis az volt a terve, hogy Obama halála után Biden elnöksége súlyos krízisbe vezeti majd az Egyesült Államokat.

Az egyre nagyobb felháborodást a republikánusok is kihasználják a félidős kampányban, Donald Trump volt elnök legutóbb Alabama államban tartott kampánybeszédet, amelyben a Biden-adminisztrációt ostorozta. Kiemelte, hogy neki lett igaza, ugyanis előre megmondta, hogy katasztrofális következményei lesznek, Biden hatalomra jutásának. Trump szerint a mostani afganisztáni vereség a legnagyobb megaláztatás az Egyesült Államok történetében, megjegyezte, hogy a vietnami háború lezárása a mostani eseményekhez képest mesteri stratégia volt. A Biden-adminisztrációt tette felelőssé, hogy nem sikerült betartani a korábban még az ő elnöksége idején a tálibokkal megkötött egyezményt a kivonulásról. Szerinte a rendezetlen kivonulást követően az Egyesült Államokat gyengének látják a világban, nem tisztelik többé, és kihasználják.

Azért is kritizálta a jelenlegi elnököt, amiért nem mer kiállni a nyilvánosság elé, és kerüli a médiát, nem válaszolja meg a feltett kérdéseket. Emlékeztetett, miközben Afganisztánban elszabadult a pokol, Biden éppen nyaralni indult.

Trump a jelenlegi bevándorláspolitikát is kifogásolta. Szerinte az Egyesült Államok nyitott határait arra használják a közép-amerikai és közel-keleti országok, hogy a bűnözőiket odaküldjék, és így szabaduljanak meg tőlük. Szerinte ez az egyik oka, hogy egyre nagyobb mértékben terjed a bűnözés az Államokban.

A NATO-t bírálta a cseh államfő

Donald Trump előző amerikai elnök és utódja, Joe Biden is hibát követett el, és felelős a kialakult afganisztáni helyzetért a cseh államfő szerint. Milos Zeman a Blesk.cz hírportálon tegnap megjelent interjúban kijelentette, amennyiben a csapatkivonás egy nem egyeztetett amerikai akció volt, „fel kell tenni a kérdést, nincs-e szükség a NATO reformjára”.

Szerinte a NATO nem maradhat továbbra is az „Egyesült Államokat kiszolgáló szervezet”, és nagyobb egyenlőségre van szükség a szövetség tagjai között. „Kollektív vezetésre van szükségünk a NATO-ban, és nem arra, hogy ha egy elnök kiadja a parancsot, akkor a többiek meghallgatják” – húzta alá.
(HSz)

Halad a magyar mentőakció is

Sajtótájékoztatón osztott meg információkat tegnap délután Magyar Levente, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára a magyar mentőakcióról. Elmondása szerint az első hazaérkező gépen többségében afgán, valamint magyar–amerikai állampolgárok utaznak, de róluk részletes információkat csak akkor oszthatnak meg, ha már biztonságban vannak.

Az államtitkár kiemelte azt is, a kimenekítésre fordítható idő „rendkívül korlátozott”, és el fog érkezni az idő, amikor vagy az amerikaiak mondják, hogy vége, vagy a tálibok fogják megtámadni a repteret, ezért nem mindegy, hogy addig hány főt sikerül evakuálnia a Magyar Honvédségnek.
(PZ)

Röviden

Több, a kabuli repteret elérni próbáló amerikait is bántalmaztak a tálibok Lloyd Austin védelmi miniszter elmondása szerint – közölte a Fox News. A csatorna szerint miniszter elfogadhatatlannak nevezte a történteket. Austin ezzel ellentmondott a Joe Biden amerikai elnöknek, aki pénteken arról beszélt, hogy az amerikaiak gond nélkül el tudnak jutni a repülőtérre.
 

A kabuli repülőtér elleni dzsihadista támadás közvetlen veszélyére figyelmeztetett tegnap az Egyesült Államok. Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a CNN-nek azt mondta, valódi fenyegetésről van szó, és halálosan komolyan veszik a figyelmeztetéseket.


Nem szabad beengedni Oroszországba a menedékkérők között érkező szélsőségeseket Afganisztánból – hangsúlyozta Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök kifogásolta, hogy bizonyos nyugati országok menekülteket telepítenének át az Afganisztánnal szomszédos országokba a vízumkérelmeik elbírálása idejére.
 

A tálibok ellen harcoló utolsó afgán tartományban, Pandzsír ellen is támadást indítottak az iszlamisták. A tartományt jelenleg az afgán kormány megmaradt része, valamint helyi milíciák vezetik, amelyek fegyveres ellenállást hirdetett a tálibokkal szemben. Eközben az országba megérkezett a tálib mozgalom társalapítója és második számú vezetője, Abdul Gáni Baradar molla, aki egy tálib kormány alakításárólf fog tárgyalásokat folytatni a mozgalom többi tagjával és politikai vezetőkkel.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink