Külföld

Biden szellemi állapota okozhatta az Egyesült Államok kabuli összeomlását

Az amerikai csapatok botrányos, szervezetlen és minden logikát nélkülöző afganisztáni kivonulását - valójában menekülését - hiába próbálta meg Joe Biden elnök minden létező körülményre ráfogni, néhány napon belül bebizonyosodott, hogy az Afganisztánban kialakult drámai helyzetért gyakorlatilag egyedül ő a felelős. A legfrissebb információk szerint az amerikai hírszerzés számtalanszor figyelmeztette a szövetséges afgán hadsereg felkészületlenségére, a tálibok előretörésére és a teljes tálib hatalomátvétel valószínűségére. Amikor Biden minden figyelmeztetésüket lesöpörte, a kongresszus hírszerzési bizottságának demokrata tagjain keresztül is megpróbálták meggyőzni az elnököt, de Biden rájuk sem hallgatott.

Biden szellemi állapota okozhatta az Egyesült Államok kabuli összeomlását
Joe Biden mentális és fizikai egészsége is kérdéses
Fotó: Drew Angerer / GETTY IMAGES NO

Joe Biden sok szakértő szerint az amerikai csapatok afganisztáni kivonásának lebonyolításával az ország történetének legsúlyosabb külpolitikai hibáját követte el, amely nemcsak az 1975-ös saigoni eseményeket szárnyalja túl, hanem még az iráni túszdrámát is.

Joe Biden teljesen rosszul mérte fel a helyzetet, nem hallgat a hírszerzésre, saját tábornokaira és tanácsadóira.

Azt, hogy mennyire nem volt tisztában a helyzet súlyosságával, jól mutatja, hogy július 8-án még arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy az amerikai csapatok Afganisztánból való kivonulása jól megalapozott terv szerint halad majd. Azonban több republikánus képviselő is arról számolt be, hogy többszöri kérésre sem hozták nyilvánosságra ezeket a "terveket", mint később kiderült, ennek legfőbb oka az volt, hogy nem is léteztek.

Biden szintén súlyos tévhitekbe kergetett a több tízmilliárd dollárból felfegyverzett és kiképzett afganisztáni hadsereg tudásával kapcsolatban, ráadásul nem is 300 ezer katonáról volt szó, mint ahogyan ő ezt többször is említette, hanem a létszámuk ennél jóval kevesebb, 182 ezer volt. 

Mint később kiderült, Biden és Mark Milley tábornok tudtak erről, és tudatosan hazudtak nagyobb számot annak érdekében, hogy megnyugtassák az embereket. 

A 300 ezres számot úgy kapták, hogy az afgán hadsereg tényleges létszámához hozzáadtak 118 ezer rendőrt is, ráadásul azokat a katonákat sem vették bele az egyenletbe, akik az elmúlt néhány hónapban deportáltak vagy átálltak a tálibok oldalára, ebből pedig rengeteg volt. Nemrég újabb részletek derültek ki az afgán hadsereg valós állapotáról. Anthony Cordesman stratégiai elemző szerint hiába volt papíron 182 ezer bevethető katona, ennek csak apró töredéke volt valóban harcképzett.

Összehasonlításul: a 182 ezres létszám kicsivel alacsonyabb, mint a nagyjából azonos népességű Lengyelország haderejének létszáma, miközben Lengyelország nem áll háborúban (arról nem is beszélve, hogy az valós adat, ellentétben az afgán adatokkal).

A mostani helyzetet sokan újabb bizonyítéknak látják arra, hogy Biden már nincs teljesen birtokában szellemi képességeinek, ezért alkalmatlan az elnöki feladatok ellátásra. 

Ezt támasztja alá a néhány napos felvétel is, amin az látszik, hogy Joe Biden annak ellenére téved el a Fehér Ház kertjében, hogy egy ügynök mutatja neki, merre van a kikövezett út. Jól látszik, hogy Biden eleve nem arra indul, amerre várják, az ügynök úgy siet át elé. Az elnök azonban ekkor sem érti meg, mit mutat, és monoton mozgással az őrhelyére induló ügynököt követi, letérve az útról a füvön és a bokrokon át. Érdemes nézni az elnök mögött érkező ügynök tanácstalan arcát, ahogy körbenéz, amikor Biden megint letér az útról.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Anarchia Kabulban a kivonulás után

ĀAz Egyesült Államok demokrácia­export-projektje ismét teljes kudarccal végződött, a nyugati országok egy újabb térségből szorulnak ki