Külföld

Brüsszel újra migránsokat telepítene be

Janez Jansa: Az EU-nak és Szlovéniának nem kötelessége segíteni és pénzelni a bolygó összes menekültjét, ahelyett hogy azok megvédenék saját hazájukat

Elkerülhetetlen az afganisztáni migrációs hullám a török elnök szerint. Az Európai Unióban élesedik a menedékkérők befogadásáról zajló vita.

Brüsszel újra migránsokat telepítene be
A kabuli reptér közelében is egyre bizonytalanabb a helyzet
Fotó: AFP/Sgt. Victor Mancilla

Egymásnak részben ellentmondó üzeneteket fogalmaztak meg brüsszeli vezetők a hétvégén az afganisztáni menedékkérők ügyé­ben. Ursula von der Leyen, az Euró­pai Bizottság elnöke egy spanyol befogadóközpont meglátogatásakor az afgán menedékkérők befogadását sürgette: „A kiszolgáltatott emberek áttelepítése a legnagyobb fontossággal bír, ez erkölcsi kötelességünk.”

A belügyekért felelős svéd biztos, Ylva Johansson ezzel szemben a Welt am Sonntagnak azt hangsúlyozta, hogy a hazájukban és a környező országokban kell segíteni az afgán menekülteknek. Emlékeztetett, az otthonukból elüldözött afgánok közül nagyon sokan az országon belül keresnek menedéket.

A kvóták kérdése Johansson interjújából sem maradt ki, igaz, ő nem uniós elosztási kvótáról beszélt, hanem azt mondta, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) már meglevő áttelepítési programján belül kellene a részt vevő államoknak növelniük a kvótájukat. „Meg kell akadályozni, hogy az otthonuk elhagyására kényszerülő afgánok nekivágjanak az EU felé vezető veszélyes útnak, és kihasználják őket az embercsempészek” – hangsúlyozta Johansson, aki szerint „nem szabad elkövetnünk ugyanazokat a hibákat, mint 2015-ben” , vagyis nem szabad tétlenkedni egészen addig, amíg az emberek elérik az EU külső határát.

A menedékkérők befogadására vonatkozó brüsszeli követelések több tagország irányából is ellenállásba ütköznek. „Egyértelműen ellenzem, hogy most önként több embert fogadjunk be, és ez nem fog megtörténni a kancellárságom idején” – közölte Sebastian Kurz osztrák kancellár a Puls 24 tévécsatorna műsorában. Emlékeztetett, Ausztriában több mint negyvenezer afgán menekült él, ami a második legnagyobb szám Európában Németország után, ahol 148 ezren vannak. A kormányfő arra is felhívta a figyelmet, hogy az Afganisztánból menekülő embereknek a régióban kellene maradniuk. Megjegyezte, a szomszédos Türkmenisztán és Üzbegisztán mindössze tizennégy, illetve tizenhárom afgán menekültet fogadott be.

„Nem engedjük megismétlődni a 2015-ös stratégiai hibát. Csak azoknak a személyeknek segítünk, akik segítettek nekünk a NATO-misszió során, és az EU-tagállamoknak, amelyek védik külső határainkat” – írta a Twitteren Janez Jansa szlovén kormányfő. Egy másik bejegyzésében pedig kifejtette: „Ha a nők tudnak szerveződni, és harcolnak a tálibok ellen, akkor a férfiaknak is kellene. Az EU-nak és Szlovéniának nem kötelessége segíteni és pénzelni a bolygó összes menekültjét, ahelyett hogy azok megvédenék saját hazájukat.”

Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral, akinek kifejtette, hogy a mintegy ötmillió menekültet befogadó Törökország nem tud megbirkózni további migrációs teherrel. Figyelmeztetett, elkerülhetetlen egy újabb migrációs áradat, amennyiben nem hozzák meg a szükséges intézkedéseket Afganisztánban és Iránban.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom