Külföld

A szociáldemokraták beérték a CDU/CSU-t

Az utolsó pillanatban leválthatják az uniópártok kancellárjelöltjét

Megkongatta a vészharangot Markus Söder bajor kormányfő a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) romló közvélemény-kutatási eredményei miatt. A CSU vezetője pártja csütörtöki elnökségi ülésén a dpa hírügynökség értesülése szerint drámainak nevezte a romló tendenciát, egyúttal megismételte, nagy a veszélye annak, hogy a CDU/CSU, azaz az uniópártok nélkül sikerül többségi kormányt alakítani Németországban a szeptemberi választások után.

A szociáldemokraták beérték a CDU/CSU-t
Elveszítheti kancellár-jelöltségét Armin Laschet, nem elég népszerű
Fotó: AFP/Christian Mang

Sajtóértesülések szerint a két párt közös Bundestag-frakciójának pénteki tanácskozásán egy CDU-s képviselő felszólította a pártszövetség kancellárjelöltjét, a CDU-t vezető Armin Laschetet, hogy ha két héten belül nem javulnak a felmérési adatok, adja át a kancellárjelöltséget Södernek.

A német szociáldemokraták (SPD) beérték a CDU/CSU pártszövetséget – derül ki az INSA közvélemény-kutató cég vasárnap ismertetett felméréséből.  Az adatok alapján az SPD és a kereszténydemokraták 22-22 százalékon állnak. Ez az eredmény az SPD legjobbja 2017 decembere óta, míg a CDU/CSU legrosszabb adata a 2009-ben alapított társaság felméréseinek történetében. A Zöldek a harmadik legnépszerűbb párt 17 százalékkal.

A pártok támogatottsága együtt mozog a kancellárjelöltek személyes népszerűségével. Olaf Scholz SPD-s jelölt a szavazatok 34 százalékát szerezné meg, ha közvetlenül választanának kormányfőt. A CDU/CSU által jelölt Laschetnek 12 százalékos a népszerűsége, három százalékponttal csökkent augusztus közepe óta.

A német cégvezetők és befolyásos politikusok körében egyébként messze a CDU/CSU a legnépszerűbb, az uniópártok támogatottsága 27,5 százalékos, az SPD-é 19,5 százalékos, a Zöldeké 17,5 százalékos a Frankfurter Allgemeine Zeitung megbízásából készített felmérés szerint.

A Der Spiegelben megjelent vizsgálat azt mutatja, hogy a németek 39 százaléka szerint Scholz a legjártasabb külpolitikában, Laschetet és a Zöldek által jelölt Annalena Baerbockot 16-16 százalék tartja kompetensnek a témában.

Kapcsolódó írásaink