Külföld

Megelégelte a migránsokat Suhl városa

Száznál többször riasztották tavaly a rendőröket a türingiai település menekültszállásának lakói miatt, a polgármester bezáratná az intézményt

Évek óta nincs béke a németországi Türingia tartományban található Suhl városában. A helyi befogadóközpontban és annak környékén folyamatosak a zavargások, az erőszak és a bűnözés. A polgármester kétségbeesetten keresi a kiutat a helyzetből, és szeretné bezáratni az intézményt.

Megelégelte a migránsokat Suhl városa
A zavargások miatt folyamatos a rendőri jelenlét a befogadóközpontnál
Fotó: AFP/dpa/Wichmanntv

Nem a türingiai kisváros lakossága tehet arról, hogy nincs nyugalom Suhlban. A konzervatív Tichys Einblick című lap összeállítása szerint a problémát egy ötszáz fő befogadására képes intézmény jelenti, amelynek lakosai folyamatosan szembe mennek a törvényekkel, a város egyes negyedei pedig veszélyessé váltak.

A befogadóközpontban összesen 540 migránst szállásolnak el, akik közül tavaly több mint kétszázan követtek el bűncselekményt. A rendőrségnek az elmúlt évben több mint százszor kellett a helyszínen intézkednie. A menekültszállás közelében nem ritka a lopás, a testi sértés és a kábítószerrel való visszaélés sem.

A Suhlban 2021 első felében elkövetett 168 bolti lopás hetven százalékát követték el migránsok. A türingiai belügyminiszternek írt levelében a város polgármestere, André Knapp közölte, a helyzet rontja a lakosság szubjektív biztonságérzetét. Szerinte az államnak határozottan fel kell lépnie a bűnelkövető menedékkérőkkel szemben.

Javaslata értelmében más szállásokra kell költöztetni azokat, akik fellázadnak a szabályok ellen. Hozzátette, hogy ezek az incidensek általában a befogadóközpont munkatársai ellen irányulnak, amely túlmutat a nyelvi akadályokon, részben ugyanis az eltérő értékrend okozza a problémát.

A város buszsofőrei tiszteletlen és agresszív menedékkérőkről számoltak be, akik gyakran részegen vagy bedrogozva fenyegetik, és akár le is köpik a járművezetőket. A történtek következményeként ma már biztonsági őrök is utaznak a buszokon.

Knapp szeretné felszámolni a bűnöző és erőszakos migránscsoportokat, ennek első lépéseként szerinte az állam létre kéne hozzon egy másik befogadóközpontot egy másik tartományban, hogy elválasszák egymástól a csoportok tagjait. Korábban a polgármester egy csaknem kétezer lakos által aláírt petíciót is benyújtott az erfurti parlamenthez, amelyben a suhli intézmény bezárását sürgette.

Az alapvető cél a bűnelkövető menedékkérők kitoloncolásának felgyorsítása lenne, azonban a türingiai kormánynak nincs olyan létesítménye, ahol a kiutasított migránsokat őrizetben tarthatnák. Vészhelyzet esetén a migránsokat az észak-rajna-vesztfáliai vagy a rajna-vidék-pfalzi fogvatartási helyekre vihetik. A szociáldemokrata türingiai külügyminiszter, Georg Maier kizárta, hogy újabb menekültszállást építsenek a tar-tományban.

A Tichys Einblick felhívta a figyelmet arra, hogy naponta több ezer ember folyamodik nemzetközi védelemért Németországban, közülük viszont sokan nem tartják tiszteletben a fogadó ország törvényeit és értékeit.

A suhli helyzet egyelőre a város polgármesterének törekvései ellenére megoldatlan marad, a jelenlegi egyetlen megoldást a befogadóközpont folyamatos rendőri védelme és a környező utcák rendszeres ellenőrzése jelenti.

Berlin most már helyben segítene

Németországban is egyre többen aggódnak amiatt, hogy az afganisztáni konfliktus következtében újabb migránstömegek indulnak el Európa felé. A kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára tegnap a német RTL csatornán kiemelte, azzal nem fogják megoldani az ázsiai ország problémáját, ha mindenkit beengednek Németországba.

A CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) kancellárjelöltje, Armin Laschet a Twitteren azt írta, az Európai Uniónak azon kell dolgoznia, hogy a helyszínen segítse a bajba jutottakat. Hozzátette, hogy nem ismétlődhetnek meg a 2015-ös menekültválság idején történtek. Horst Seehofer belügyminiszter, aki a múlt héten felfüggesztette a kitoloncolások végrehajtását Afganisztánba, az Augsburger Allgemeine című lapnak azt mondta, a menekülthullám erősödésére számít.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink