Külföld

Ankara nem fogad vissza elutasítottakat

Brüsszelhez fordult Athén

Ismét az Európai Bizottsághoz és az unió határ és partvédelmi ügynökségéhez (Frontex) fordult a görög kormány amiatt, hogy Törökország immár 17 hónapja nem hajlandó visszafogadni az elutasított menedékkérőket.

Az EU és Ankara között 2016-ban megkötött menekültügyi egyezmény értelmében azokat a Törökországból érkezett migránsokat, akiknek a menedékkérelmét elutasítják a görög hatóságok, a török kormánynak vissza kell fogadnia. Ankara a koronavírus-járványra hivatkozva nem hajlandó erre. Athén összesen 1908 elutasított menedékkérőt küldene vissza.

Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter az uniónak írt levelében kulcsfontosságúnak nevezte egy közös európai menekültügyi mechanizmus létrehozását, valamint a frontországok megerősítését, hogy fel tudják venni a harcot a migrációval és az embercsempészettel szemben.

Kapcsolódó írásaink

Ostrom Szicília partján

ĀMeghaladta a harmincezret az olaszországi partokra érkezett migránsok száma, a jobboldal azonnali intézkedéseket követel a kormánytól, a belügyminiszter egyelőre nem aggódik