Külföld

Izrael és az Egyesült Államok tiltakozik a lengyel visszaszolgáltatási törvény miatt

Nincs egyetértés

Izrael visszahívta a varsói nagykövetségének vezetőjét az elkobzott lengyelországi ingatlanok visszaszolgáltatását akadályozó törvény miatt. Jaír Lapid külügyminiszter antiszemitának és erkölcstelennek nevezte az új lengyel törvényt, amely a második világháború előtti lengyelországi ingatlanok visszaszolgáltatását nehezíti.

A parlamenti jóváhagyás után szombaton a lengyel államfő elé került törvénymódosítás értelmében harminc év elmúltával nem lehetne kétségbe vonni a közigazgatási eljárások során hozott döntéseket, ezen belül az akár évtizedekkel ezelőtt – például a holokauszt idején – elkobzott vagyonról szólókat sem.

Andrzej Duda lengyel államfő bejelentette, hogy az amerikai és az izraeli ellenkezés dacára aláírja a szabályozást. Úgy fogalmazott: „Meggyőződésem, hogy aláírásommal vége a kaotikus időszaknak, a visszakövetelési maffiáknak, a lengyelek millióit érintő bizonytalanságnak és az országunk polgárainak alapvető jogai iránt érzett tisztelet hiányának.” A holokauszt-túlélők gyermekeként született Antony Blinken amerikai külügyminiszter is tiltakozott a lengyel jogszabály miatt.

Kapcsolódó írásaink