Külföld

Greg Abbottot már nem tudják ignorálni

A konzervatív Egyesült Államok hangja lett a csendes texasi kormányzó, körülötte alakul az ellenállás Biden elnök radikális baloldali adminisztrációjával szemben

A texasi kormányzó szinte egyedül feszül szembe az egyre radikálisabb és megosztóbb amerikai baloldali kezdeményezésekkel. Greg Abbott befolyása komoly támogatást jelenthet a következő elnökválasztások során.

Greg Abbottot már nem tudják ignorálni
Abbott elszántan küzd a demokraták megosztó intézkedéseivel szemben
Fotó: AFP/Getty/Mario Tama

Az elmúlt év amerikai társadalmat megosztó változásaiban és a bizonytalansággal teli légkörben szervezetlenül fellépő republikánus hangok közül lassan, de határozottan kezd kiemelkedni egy személyiség. Az Egyesült Államok déli határain jelentkező katasztrofális bevándorlási és közbiztonsági helyzet, a demokraták által ellenvéleményt nem tűrő módon erőltetett genderideológiák és a járvány által túlterhelt egészségügy körüli vitákban a washingtoni kezdeményezésekkel szemben egyre erősebben rajzolódik ki egy új ellenpólus, a hagyományos polgári erényekben, keresztény felfogásban és a törvények tiszteletében hívő Amerika hangja. A neve Greg Abbott.

A texasi kormányzót valószínűleg nem is személyes karizmája, hanem az Egyesült Államokban mindinkább eluralkodó politikai és erkölcsi irányvesztés és az ebből kétségbeesve kiutat kereső amerikaiak támogatása emelte ki a Biden-adminisztrációval nyíltan szembeszálló vezetők közül. A csendes, megfontoltságáról és zárkózottságáról ismert kormányzó jól irányzott és időzített döntései­vel hatékonyabb ellenállást tudott megszervezni a demokrata párti ­hegemónia ellen, mint az egyetlen másik, jelenleg számba vehető amerikai konzervatív politikus, a volt elnök, Donald Trump.

Népszerű intézkedései között ott találhatjuk a Trump elnök által megkezdett határkerítés folytatását, amelyre 250 millió dollárt különített el. Abbott bírálta a washingtoni vezetést, amely gyakorlatilag nem foglalkozik a már százezrekre rúgó illegális határátlépésekkel. Texas állam forrásaiból súlyos összegeket különített el a precedens nélküli emberáradat megállítására, míg a központi kormány megbízottja, Kamala Harris alelnök csak egy, a bevándorlók felé intézett „ne gyertek”-re tudta magát elszánni.

Hatalmas győzelmet aratott a wa-shingtoni kormány által szentesített genderideológiával szemben is, amikor kivizsgálást indított azzal kapcsolatban, hogy a gyermekeken elvégzett nemváltoztató műtétek gyermekbántalmazásnak minősülnek-e. A texasi hatóságok a múlt héten neki adtak igazat, és leállították az ilyen beavatkozásokat. De említhetnénk akár az oktatásban rohamosan terjedő, úgynevezett kritikus fajelmélet elleni rendelkezéseit is.

A legutóbbi évtizedekben maga Texas állam is politikailag viszonylag balra sodródott, és a fősodorhoz tartozó sajtó „szélsőjobbozásával” ellentétben maga a kormányzó is egy multietnikumú állam vezetőjének tartja magát. A liberálisok és a texasi hagyományos konzervatívok bánatára egyaránt még azt is sikerült elérnie, hogy kitűnő feltételeket biztosítva Texasba csalogassa a demokrata vezetésű államokban agyonadóztatott óriáscégeket is.

Felmerül persze a kérdés, hogy eredményeire tekintettel vannak-e elnöki ambíciói. A jelen erőviszonyok között, amikor Donald Trump még mindig a legnépszerűbb republikánus elnökjelölt, Abbottnak nem érné még indulni 2024-ben. Sikerei és népszerűsége viszont komoly támogatást jelenthetnek egy új republikánus győzelem megszerzéséhez.

Elpolitizált igazságszolgáltatás

A texasi kormányzót hibáztatja Clay Jenkins demokrata párti bíró, amiért nincs elég sürgősségi kórházi ágy az államban. „Az ön gyermekének meg kell várnia azt, hogy egy másik gyermek meghaljon, hogy ellátást kapjon” – fogalmazott a bíró. Jenkins Greg Abbott republikánus kormányzó ellen lépett fel amiatt, hogy az a múlt hónapban egyes intézetekben eltörölte a kötelező maszkviselést.

A bíróság első fokon Jenkinsnek adott igazat, a fellebbviteli bíróság, amely a Newsweek hírportál szerint csak demokratákból áll, ezt az ítéletet megerősítette. Abbott a texasi legfelsőbb bírósághoz fellebbezett, amelynek az összes tagja republikánus.
(DD)

Kapcsolódó írásaink