Külföld

A tálibok hamarosan átveszik a hatalmat

Gyorsan halad a teljes összeomlás felé a kabuli kormány, miközben a nyugati állampolgárokat már menekítik a lázadók elől, amíg nem késő

Reménytelen küzdelmet folytat az afgán hadsereg a lázadókkal, egy esetleges hatalomátvétel felboríthatja a térség egyensúlyát is. A nyugati országok már evakuálják állampolgáraikat, de az afgánokat nem mindenki fogadná be szívesen. Az instabil helyzet újabb menekülthullámhoz vezet.

A tálibok hamarosan átveszik a hatalmat
Nyolcszázmilliárd dollárt áldoztak az afgán hadsereg kiképzésére
Fotó: AFP

A békefolyamat felgyorsítását, valamint a városok elleni támadások leállítását szorgalmazták a Katarban folyó Afganisztán-konferencia résztvevői, köztük az Egyesült Államok, Oroszország és Kína. Közleményükben kijelentették, nem fognak elismerni egy erőszakkal hatalomra jutott kormányt. A tálib delegáció vezetője azonban azt nyilatkozta, hogy ha ilyen ütemben foglalják el a városokat az azt jelzi, hogy az afgánok tárt karokkal fogadják a harcosokat.

Az információk szerint a hadi helyzet változásával a Dohában, a béketárgyalásokon résztvevő tálib vezetők egyre kevésbé tudják befolyásolni a terrorszervezeten belüli folyamatokat, így egyre kevesebb esély van arra, hogy politikai kompromisszum szülessen az ország vezetéséről. Már elesett az ország második legnagyobb városa Kandahar is, és az amerikai hírszerzés előrejelzése szerint harminc nap múlva megkezdődhet a főváros, Kabul ostroma is. Az afgán hadsereg gyors összeomlása felveti a kérdést, hogy vajon mire költötték el azt a több mint nyolcszázmilliárd dollárt, amelyet az amerikai hadsereg arra használt fel, hogy kiképezze, és felfegyverezze a kormányerőket.

A térség politikai helyzete is egyre konfliktusosabbá fog válni amiatt, hogy Kína azon van, hogy betöltse a jelenleg uralkodó hatalmi vákuumot. Ez viszont komolyan aggasztja a térség másik feltörekvő hatalmát, Indiát, mivel úgy vélik, ha egy tálib vezetés kerül hatalomra Afganisztánban, amely Kína támogatását is élvezi, akkor ez rendkívül megerősíti Pakisztánt és Iránt. Utóbbi aggasztja Szaúd-Arábiát és Izraelt is. A kínai terjeszkedés a háttérben feszültséget kelthet a jelenlegi jó kínai–orosz kapcsolatokban is, ugyanis az Afganisztánhoz közel fekvő közép-ázsiai országok az orosz érdekszférába tartoznak.

A tálibok rohamos előrenyomulása miatt a nyugati országok sorra kezdik evakuálni az országban tartózkodó állampolgáraikat, és csökkentik a nagykövetségeiken dolgozó személyzet számát. Abban viszont nem egyeznek a kormányok álláspontjai, hogy mihez kezdjenek a háború alatt a koalíció hadseregeit segítő afgánokkal.

Az Egyesült Államok szigorú átvizsgálás után menedéket nyújt az amerikai csapatokat segítőknek, a német szövetségi belügyminiszter Horst Seehofer is azt sürgette, hogy mielőbb fogadják be a német hadsereget, a Bundeswehrt segítő személyzetet és azok családjait is. Hollandia kormánya viszont korábban már bejelentette, nem fog menedéket nyújtani az őket segítő afgánoknak, mert az szerintük a menedékkérelmek számának kezelhetetlen megnövekedését eredményezné, így kizárólag a tolmácsok kimenekítését tervezik.

Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint az afganisztáni háború újabb migrációs hullámot indíthat el. Felhívta a figyelmet, hogy a török hatóságok már kerítést építenek az iráni határon, készülve a tömegek érkezésére.

Tovább vendégeskednek az afgánok Németországban

Kilátástalan lett az afgán bevándorlók hazatelepítésének folyamata, miután a német kormány a biztonsági helyzetre hivatkozva kénytelen volt azt leállítani. Napokkal ezelőtt a kormány tagjai még magabiztosan nyilatkoztak a hazatelepítések folytatásáról, de a bevándorlási hivatal a folyamatot felfüggesztette, amíg egy új jelentésre várnak az afganisztáni helyzettel kapcsolatban. Elemzők szerint a belátható jövőben semmi olyan fordulat nem várható, amely a Németországban mintegy háromszázezres afgán közösség tagjainak visszatelepítését lehetővé tenné.

Csak ez évben csaknem tízezer afgán kért náluk menedéket, az elkövetkező hónapokban ez a szám várhatólag rohamosan megnövekszik. Az újonnan érkezőket a németek várhatóan nem lesznek képesek kiutasítani, amíg Afganisztánban a tálibok irányítanak.

(DD)

Kapcsolódó írásaink