Külföld

Afganisztán az összeomlás szélére került

A kormányerőknek a saját erejükből kellene megvédeniük magukat a tálibokkal szemben a nemzetközi csapatok kivonása után, de úgy tűnik, egyedül nem képesek erre

Humanitárius katasztrófa fenyeget Afganisztánban, ahol idén már csaknem negyedmillió ember kényszerült otthona elhagyására. A kabuli kormány az összeomlás szélén áll, a terjeszkedő tálibok pedig újra a terrorizmus melegágyává változtathatják az országot.

Afganisztán az összeomlás szélére került
A tálibok terjeszkedése nyomán tömegével menekülnek az emberek, az év eleje óta több mint negyedmillióan kényszerültek otthonuk elhagyására
Fotó: AFP/Anadolu/Haroon Sabawoon

Folytatódnak a heves harcok Afganisztánban, a tálibok már az ország több mint felét tartják ellenőrzésük alatt, péntek óta pedig újabb öt tartományt foglaltak el.

A Der Tagesspiegel című német lap szerint a Nyugat egyre inkább attól tart, hogy az iszlamista lázadók átveszik az irányítást az országban, utat nyitva ezzel a terrornak.

Afganisztánban az iszlamista terror a tálibok 2001-es bukása után sem szűnt meg, az amerikai beavatkozás kezdete után ugyanis a különböző terrorszervezetek harcosai visszavonultak az afganisztáni–pakisztáni határvidékre, ahol idővel képesek voltak újraszerveződni.

Hírszerzési információk szerint a tálibokat az Al-Kaida is segíti a kiképzésben, taktikai tanácsokkal és anyagilag is. A Der Tagesspiegel biztonságpolitikai szakértőkre hivatkozva azt írta, Afganisztán egy esetleges tálib győzelem esetén a terrorszervezetek biztonságos menedékévé válik.

Az országban egyébként az Iszlám Állam is aktív, igaz, ez sem a táliboknak, sem az Al-Kaidának nincs ínyére, szakértők szerint ugyanakkor a dzsihadista szervezet hosszú távon megvetheti lábát Afganisztánban.

Az Egyesült Államok és a tálib mozgalom tárgyalói 2020 februárjában értek el békemegállapodást a katari Dohában, amelyben az iszlamisták ígéretet tettek arra, hogy az amerikai csapatok kivonulása után nem működnek együtt más terrorszervezetekkel.

Az amerikai titkosszolgálatok a kezdetektől fenntartásokkal kezelik az egyezséget, egy 2021 januárjában készült hivatalos jelentés szerint az Al-Kaida erősödik Afganisztánban a tálibokkal közös műveletek által.

Az iszlamista mozgalom térnyerése aggasztja Washingtont, az amerikai vezetés viszont ragaszkodik ahhoz, hogy augusztus végéig kivonják csapataikat Afganisztánból.

Demokrata és republikánus politikusok ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy a csapatok gyors kivonása miatt összeomolhat az afgán kormány, amely az eddigiek alapján nem képes egyedül megvédeni az országot.

A napokban a német külügyi bizottságot vezető Norbert Röttgen ezért új nemzetközi katonai hadműveletet sürgetett, az Egyesült Államok nélkül viszont az EU-nak és a NATO-nak nincs elegendő hadereje az iszlamista mozgalom elleni hatékony küzdelemhez – írta a Der Tagesspiegel.

A NATO kedden a harcok beszüntetésére szólította fel a tálibokat, kiemelve, hogy a nemzetközi közösség nem fogja őket elismerni, ha folytatják az erőszakot.

Az afganisztáni összeomlás miatt újabb menekülthullámok érhetik el Európát. Az ENSZ szerint idén július végéig csaknem negyedmillió ember kényszerült otthona elhagyására.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet becslése szerint hetente körülbelül harmincezer afgán hagyja el hazáját. Emellett csak júliusban több mint ezer civil vesztette életét a harcokban.

Kapcsolódó írásaink