Külföld

Újra elbukott a bolgár kormányalakítás

Előre hozott választás jöhet

Lemondott a kormányalakításról, ezért nem bocsátja parlamenti szavazásra sem az általa javasolt kormányt a Van Ilyen Nép (ITN) nevű bolgár párt – jelentette be kedden az ITN vezetője.

Szlavi Trifonov elmondása szerint a Demokratikus Bulgária nevű párt, valamint a Talpra, BG! Jövünk! platform elutasította az ITN által javasolt kormány összetételét. „Jelenleg csak ambíciók, árulás és játszmák léteznek, amelyek teljességgel elfogadhatatlanok az én és kollégáim számára” – tette hozzá. Az ITN képviselői nem fogják támogatni a parlamentben a többi párt által javasolt kormányt sem.

Rumen Radev bolgár elnök ezután a választásokon második, jobboldali GERB–Demokratikus Erők Szövetsége-koalíciót fogja megbízni kormányalakítással, amely elemzők szerint azonban vissza fogja adni a megbízatást, és valószínű, hogy Bulgáriában idén harmadik alkalommal is választásokat tartanak.

Kapcsolódó írásaink

A Kreml megfenyegette Csehországot és Bulgáriát

Ā„Moszkva nem fogja tűrni, amit most a csehek művelnek, csakúgy mint a hozzájuk csatlakozó bolgárok, meg a hírhedt, úgynevezett szolidaritás nevében szintén csatlakozó baltikumiak és mások”