Külföld

Vádat emeltek Srí Lanka-i terrortámadásokkal összefüggésben

Huszonöt személy ellen 23 270 pontban emeltek vádat Srí Lankán a 269 halálos és körülbelül 500 sebesült áldozatot követelő, a 2019-ben, húsvétvasárnapon elkövetett merényletsorozattal összefüggésben - közölte szerdán a dél-ázsiai ország elnöki hivatala.

Vádat emeltek Srí Lanka-i terrortámadásokkal összefüggésben
A Srí Lanka-i merényletekben 269 ember halt meg és közel 500-an sebesültek meg
Fotó: AFP/Anadolu/Chamila Karunarath

A tájékoztatás szerint a Srí Lanka-i terrorellenes törvény alapján az előző napon emelt vádak között szerepel összeesküvés gyilkosság céljából, bűnpártolás, felbujtás és gyilkossági kísérlet is.

Az elnöki hivatal közleménye szerint a Srí Lanka-i főügyész arra kérte a legfelsőbb bíróság elnökét, hogy nevezzen ki háromtagú, különleges, magasabb szintű bírói fórumot az ügyek gyorsított eljárásban történő megvitatása érdekében.

Srí Lankán 2019. április 21-én öngyilkos robbantásos merényleteket követtek el három templomnál és három szállodánál. A merényletekért az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek hűséget fogadó két helyi muszlim terrorcsoportot tettek felelőssé.

Malcolm Rándzsit bíboros, colombói érsek többször is azzal vádolta a hatóságokat, hogy nem megfelelően folytatták le a vizsgálatot az ügyben. Az érsek annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a valódi összeesküvők még mindig szabadlábon vannak, s azzal vádolta a hatóságokat, hogy a támadások kitervelőit próbálják védeni.

Rándzsit a múlt hónapban kemény hangvételű levelet írt Gotábaja Rádzsapaksza Srí Lanka-i elnöknek arról, hogy egyes állítások szerint az állami hírszerző szolgálatok ismerték az egyik támadót, akivel találkoztak is. Az érsek parlamenti képviselők beszédeire hivatkozva azt állította továbbá, hogy a hírszerzés állítólag elengedte az egyik gyanúsítottat a rendőrségi őrizetből. Rándzsit az esetek kivizsgálását kérte.

Az elnöki hivatal szerint válaszoltak az érsek levelére, a válaszlevél tartalmát azonban nem ismertették.

Kapcsolódó írásaink