Külföld

Elfogták a Srí Lanka-i merényletek fő gyanúsítottját

Elfogták és kiadták a colombói hatóságoknak pénteken a húsvétvasárnapi Srí Lanka-i véres merényletek egyik valószínűsített fő felelősét - közölte pénteken az Interpol.

Elfogták a Srí Lanka-i merényletek fő gyanúsítottját
A Srí Lanka-i merényletekben 258 ember halt meg és közel 500-an sebesültek meg
Fotó: AFP/Anadolu/Chamila Karunarath

A nemzetközi rendőri szervezet szerint a 29 éves Srí Lanka-i Ahamed Milhan Hajathu Mohamedet négy másik gyanúsítottal együtt egy meg nem nevezett közép-keleti országban fogták el, miután az Interpol feltette őt a legmagasabb szintű nemzetközi riasztást jelentő, úgynevezett vörös körözési listára.

Colombói rendőrségi források szerint az öt férfit a szaúd-arábiai Dzsiddában vették őrizetbe, és Srí Lankán előzetes őrizetbe vették őket. A rendőrség az elfogásukról további részleteket nem közölt. Az április 21-én több Srí Lanka-i keresztény templom és luxusszálloda ellen elkövetett, összehangolt pokolgépes támadásokban 258 ember halt meg, és csaknem 500-an sebesültek meg.

A merényletek elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. A Srí Lanka-i hatóságok két helyi iszlamista csoportot, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaátot és a Dzsamatei Millatu Ibrahimot gyanúsítják a támadások végrehajtásával.

Az egyik fő gyanúsított elfogása és kiadatása a nyomozás fontos szakaszát jelenti - közölte Jürgen Stock, az Interpol főtitkára a szervezet közleménye szerint.

Közvetlenül a merényletek után a lyoni székhelyű rendőri szervezet szakértőket küldött a helyi hatóságok segítésére, akik május 22-ig tartózkodtak a helyszínen.

A csapat tagjai között voltak terrorelhárítási, robbanószerek ismeretében, illetve az áldozatok azonosításában jártas szakértők is. Közreműködésükkel össze tudták vetni a helyszínen gyűjtött és az Interpol adatbázisában tárolt információkat.

A Srí Lanka-i hatóságok májusban jelentették be, hogy elfogtak két gyanúsítottat Katarban, illetve Szaúd-Arábiában.

Összesen több mint 2000 embert vettek őrizetbe a támadásokkal kapcsolatban. A bíróságok óvadék ellenében sokukat elengedték, 634-en továbbra is őrizetben vannak.

A hatóságok szerint a további támadások veszélyét sikerült kivédeni, és a biztonsági szolgálatok felgöngyölítették a támadásokkal kapcsolatba hozható hálózat nagyobb részét.

Kapcsolódó írásaink