Külföld

A francia baloldal nem érzi magát felelősnek

Míg sokan rámutatnak az újabb migránsgyilkosságokaira, Macron miniszterei a jobboldalt szapulják

Emmanuel Macron baloldali kormányának miniszterei nem látnak összefüggést a migránsbűnözés és a napokban meggyilkolt pap esete között. Ellenzéki vezetők viszont épp őket teszik felelőssé a történtekért.

A francia baloldal nem érzi magát felelősnek
A papgyilkosság vádlottja korábban a nantes-i katedrálist gyújthatta fel
Fotó: AFP/SDIS

A jogrendszer teljes csődjével vádolják a francia kormányt ellenzéki politikusok a napokban meggyilkolt katolikus pap, Olivier Maire kapcsán. A papot feltehetően egy ruandai származású illegális bevándorló gyilkolta meg, akinek Olivier atya szállást adott. A ruandai férfiról időközben az is kiderült, hogy őt gyanúsítják a nantes-i katedrális tavalyi felgyújtásával is, a tűzben felbecsülhetetlen kulturális értékek semmisültek meg, köztük az épület orgonája és páratlan freskói is.

A brutális gyilkosság mellett épp ez a körülmény az, ami hatalmas vihart kavart a közvélemény és politikusok körében. Xavier Bertrand, a francia Republikánusok egyik esélyes elnökjelöltje úgy nyilatkozott: „Ez a dráma megmutatja, mennyire nincsenek már érvényben a szabályaink. Az illegálisan itt tartózkodó külföldieket haladéktalanul ki kell utasítani. Sürgősen vissza kell szereznünk az irányítást a migrációs politikánk felett.

Ennek az illegális bevándorlónak már rég nem kellett volna Franciaországban tartózkodnia.” Hozzá hasonlóan Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés vezetője is a jogrendszer hiányosságaira helyezte a hangsúlyt, amikor azt írta: „Franciaországban tartózkodhatsz illegálisan, felégetheted a nantes-i katedrálist: soha nem lehet kiutasítani, és újra bűntényt követhetsz el egy pap megölésével. Ami hazánkban történik, (...) az állam és Darmanin teljes csődje.”

Itt Le Pen Gérald Darmanin belügyminiszterre utalt, akit sok bírálat ért amiatt, hogy az egyre súlyosbodó közbiztonsági helyzet ellenére szinte semmilyen jogi intézkedést nem tett a probléma megoldására. Épp ellenkezőleg, ő volt az Jean Castex miniszterelnökkel egyetemben, aki elítélte a rendőr- és katonatisztek azon közös nyilatkozatát, amely a katasztrofális közbiztonsági helyzetre és az iszlamizációra hívta fel a figyelmet.

Castex még a francia köztársaság megdöntésére tett kísérlettel is megvádolta a tiszteket. A tragédiáról viszont gyakorlott fogással próbálta elterelni a figyelmet Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter, aki a politikai felelősségvállalás helyett inkább a kormányt bírálókat ostorozta. „Egy ember halálát sosem szabad politikai eszközként használni. De egyesek, mindig ugyanazok, keresik a szerencsétlenségeket, hogy ezeket kihasználhassák, és nem tudták megállni ennek a szörnyű gyilkosságnak a kapcsán sem, hogy politikailag kihasználják” – utalt ezzel jobboldali bírálóira.

Vélemények szerint viszont a franciaországi helyzet sokban hasonlítani kezd a dél-afrikaihoz, ahol ugyan szintén érvényesek az alkotmányos keretek, de a bűnözés olyan méreteket ér el, hogy már magát a demokratikus berendezkedést veszélyezteti. A nyugati országokban a romló bűnügyi mutatók ellenére a politikusok haboznak szigorítani a büntetőjogot, számos helyen inkább a rendfenntartó erők létszámát és forrásait csökkentenék, hogy megfeleljenek bizonyos radikális ideológiai csoportok elvárásainak.

Kapcsolódó írásaink

Krízisben a néppártok

ĀA német szociáldemokraták munkásosztálybeli törzsbázisának jó része átpártolt az AfD-hez