Külföld

Vitatják Laschet rátermettségét

Brüsszelben nehezményezik, hogy a CDU-elnök nagyobb megértést szorgalmazott hazánkkal szemben

Kritikusai szerint nem elég merész, támogatói szerint egységet teremtő politikus Armin Laschet, a német kereszténydemokraták kancellárjelöltje. Az aacheni születésű politikus kellő tapasztalattal rendelkezik a német kormány vezetéséhez, többen viszont aggódnak, hogyan tud majd helytállni a válságban.

Vitatják Laschet rátermettségét
Laschet a legesélyesebb jelölt
Fotó: AFP/DPA/Michael Kappeler

Első látásra alkalmasnak tűnik az európai vezető szerepére Armin Laschet, Angela Merkel német kancellár lehetséges utódja, a mostani, kihívásokkal teli időszak ugyanakkor megkérdőjelezi a kereszténydemokrata politikus rátermettségét a feladatra – írta tegnapi összeállításában a brüsszeli Politico. A hatvanéves, aacheni születésű politikus korábban az Európai Parlament (EP) tagja volt, jelenleg a Hollandiával és Belgiummal határos Észak-Rajna–Vesztfália tartományt vezeti.
A Laschetet kancellárnak jelölő Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) pártszövetsége kevesebb mint két hónappal a szeptember 26-án esedékes szövetségi választások előtt a legnépszerűbb Németországban. Annak ellenére, hogy az utóbbi hetekben újra visszaesett a támogatottságuk, jóval erősebbek a második Zöldeknél: az ökopárt népszerűsége jelenleg 19 százalék, míg a CDU/CSU-é 27 százalék.

Laschetnek tehát minden esélye megvan, hogy ő legyen Németország következő vezetője a 16 év kancellárság után visszavonuló Angela Merkel után. Sokan a Politico szerint azzal vádolják Merkelt, hogy nem lép fel kellő határozottsággal az EU-t fenyegető kihívásokkal szemben, mert Németország gazdasági kapcsolatait helyezi előtérbe. Laschet folytathatja ezt a politikát.

A Politicónak nyilatkozva Daniel Freund, a Zöldek EP-képviselője Európa erős támogatójának nevezte a CDU/CSU kancellárjelöltjét, ugyanakkor szerinte Laschet nem tervez jelentős változtatásokat az európai politikában, ezzel pedig veszélybe sodorhatja az EU jövőjét.

Kritikusai szerint a kereszténydemokrata politikus EP-képviselőként elért eredményei középszerűek, és gyakran semmitmondóan nyilatkozik fontos kérdésekről, és nem biztos, hogy kancellárként képes lenne előrevinni az Európai Uniót – írta a Politico. Brüsszelben többen nehezményezik, hogy Laschet több megértést követelt Magyarországgal és Lengyelországgal szemben, valamint óvatos megközelítést szorgalmazott Kína ügyében.

Angelika Niebler, a CDU/CSU EP-képviselőcsoportjának egyik vezetője szerint Laschet egységet teremtő politikus, és EP-képviselőként szerzett tapasztalata segítheti őt a nemzetközi porondon. A CDU-s Elmar Brok, az EP külügyi bizottságának volt elnöke sikeres külpolitikai szakértőnek nevezte a kancellárjelöltet.

Maga Laschet korábban azt mondta, politikai stílusa ötvözi Merkel józanságát és Emmanuel Macron francia elnök európai integráció iránti szenvedélyét. Valamint a nehéz időkben is elkötelezett az európai partnerség mellett, példa erre, hogy a koronavírus-járvány alatt szoros együttműködést folytatott a belga és a holland kormánnyal, amelyek így nem zárták le határaikat Észak-Rajna–Vesztfália felé.

Kapcsolódó írásaink

Krízisben a néppártok

ĀA német szociáldemokraták munkásosztálybeli törzsbázisának jó része átpártolt az AfD-hez