Külföld

A kanadai kormány kevesli az abortuszokat

Népszerűsítené a beavatkozást a liberális vezetés

Az abortuszt népszerűsítő kutatást és kampányt indít a kanadai szövetségi kormány New Brunswick tartományban miután nyilvánosságra került, hogy az elmúlt öt évben húsz százalékkal csökkent a végrehajtott terhességmegszakítások száma.

A kanadai kormány kevesli az abortuszokat
Fotó: AFP/Dave Chan

Az adat, amelynek valószínűleg a világ minden más országában örülnének, Justin Trudeau szélsőségesen abortuszpárti liberális kormányából aggodalmat váltott ki, és a kormány „orvosolni” szeretné a helyzetet, és arra bátorítaná az anyákat, hogy minél többen vetessék el a magzatukat.

Patty Hajdu egészségügyi miniszter bejelentése szerint 366 ezer dollárt fognak költeni arra, hogy megtudják, mi okozta az abortuszok számának csökkenését, valamint hogy propagálják a terhességek megszakítását. Az összeget egy olyan abortuszklinika fogja megkapni, amely egyébként csődbe menne, mivel a tartományi vezetés nem finanszírozza azt, arra hivatkozva, hogy az abortuszok iránti igény olyan alacsony, hogy szükségtelen a klinika közpénzekkel való támogatása.

A miniszter szerint növelni kell a hozzáférést az ilyen beavatkozásokhoz, valamint elfogadhatatlannak nevezte azt a helyzetet, hogy a nők ne férjenek hozzá a szükséges orvosi beavatkozáshoz. Elítélte azokat a konzervatív politikusokat, akik szerint nem szükséges növelni az abortusz elérhetőségét az államban.

Azt is kiemelte, fontos, hogy New Brunswick tisztában legyen azokkal a korlátokkal, amikkel többek között az LMBTQ-csoporthoz tartozók szembesülnek a hagyományos beállítottságú egészségügyben.

Kapcsolódó írásaink