Külföld

Kanadában azonnali hatállyal betiltottak mintegy 1500 lőfegyver-modellt

Azonnali hatállyal betiltotta pénteken Justin Trudeau kanadai miniszterelnök egyes katonai lőfegyverek mintegy 1500 modelljének tartását az országban.

Kanadában azonnali hatállyal betiltottak mintegy 1500 lőfegyver-modellt
Azonnali hatállyal betiltotta pénteken Justin Trudeau kanadai miniszterelnök egyes katonai lőfegyverek mintegy 1500 modelljének tartását az országban
Fotó: AFP/Dave Chan

Ezeket a fegyvereket kizárólag egyetlen célra fejlesztették ki: arra, hogy a lehetséges legrövidebb idő alatt a legtöbb embert meg lehessen ölni velük - mondta a kormányfő ottawai sajtótájékoztatóján. Kanadában nincs helye ezeknek a fegyvereknek - tette hozzá.

Az új rendelkezés értelmében a jogszabály hatálya alá eső modellek tulajdonosai ezentúl nem használhatják, árusíthatják és szállíthatják ezeket a fegyvereket.

Alig két héttel ezelőtt egy ámokfutó 22 embert gyilkolt meg a délkelet-kanadai Új-Skócia tartományban. Ez volt az ország történetének legsúlyosabb, lőfegyverrel elkövetett vérengzése.

A kanadai kormány szerint az intézkedés több mint 100 ezer olyan lőfegyvert érint, amelyhez az emberek korábban legálisan jutottak hozzá. A hatóságok kétéves türelmi időt adnak a fegyverek tulajdonosainak, hogy biztonságos körülmények között megszabaduljanak tőlük.

Amint a koronavírus-járvány okozta vészhelyzet lehetővé teszi, a kormány visszavásárlási programról terjeszt majd elő törvénytervezetet - közölte a miniszterelnök.

Kapcsolódó írásaink