Külföld

Egyre súlyosabb a migrációs válság a lengyel-fehérorosz határon

Az utóbbi három nap alatt 349 migránst tartóztattak fel a lengyel-fehérorosz határ egyik szakaszán, ami több, mint tavaly egész évben - derül ki a lengyel határőrség hétfői közleményéből. A migrációs válságról telefonon egyeztetett aznap a lengyel és a litván elnök.

Egyre súlyosabb a migrációs válság a lengyel-fehérorosz határon
Egyre több illegális migránst fognak el a határon a lengyel hatóságok
Fotó: strazgraniczna.pl

A mintegy négyszáz kilométeres lengyel-fehérorosz határ több mint felét őrző lengyel Podlasiei Alakulat honlapján található adatok szerint péntektől vasárnapig összesen 349, mindenekelőtt Irakból és Afganisztánból származó migránst tartóztattak fel. A legnagyobb, 85 főt számláló csoportra a lengyel határőrök szombaton bukkantak.

Az év eleje óta csak a Podlasiei Alakulat által ellenőrzött szakaszon 871 illegális határátlépőt vettek őrizetbe - olvasható a közleményben. A honlapon elérhető statisztikák szerint ezen a határszakaszon tavaly egész évben összesen 114 illegális bevándorlót vettek őrizetbe. A teljes lengyel-fehérorosz határvonalra vonatkozó adatokat egyelőre nem tették közzé.

A feltartóztatott személyeken a közlemény szerint koronavírusteszteket végeznek, és a személyazonosságuk, származási országuk megállapítását célzó ellenőrzés után őrzött menekültközpontokban szállásolják el őket bírósági döntés alapján.

Mateusz Morawiecki lengyel és Ingrida Simonyte litván miniszterelnök közös pénteki közleményében leszögezte: Minszk fegyverként használja az illegális bevándorlókat annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljon az Európai Unióra és az uniós tagállamokra. Arra szólították fel az uniós szerveket, segítsenek a Fehéroroszországból érkező illegális bevándorlók ügyének kezelésében.

Andrzej Duda lengyel elnök telefonon egyeztetett hétfőn litván hivatali partnerével, Gitanas Nausedával a migrációs válságról. Jakub Kumoch, a varsói elnöki hivatal külpolitikai irodáját vezető államtitkár a PAP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: Duda szolidaritást és segítséget ígért Nausedának a válság kezelésében.

Litvánia nagyon nehéz helyzetben van, hiszen Fehéroroszország élő pajzsként kezeli a migránsokat - mondta Kumoch, hozzátéve: olyan értesülései is vannak, hogy fehérorosz oldalról néha fegyveres kényszerrel viszik a bevándorlókat a lengyel határhoz.

Az államtitkár szerint az ilyen eljárások a legrosszabb rezsimekre emlékeztetnek, és az emberi méltóság iránti tisztelet hiányáról tanúskodnak.

Irak csaknem 300 migránst szállít haza Minszkből

Hétfőn Ahmed asz-Szahháf iraki külügyi szóvivő közölte, hogy iraki légijáratok körülbelül 280 iraki bevándorlót szállítanak haza a fehérorosz fővárosból.

„A Fly Baghdad légitársaság repülőgépe hétfőn Minszkből Bagdadba érkezik több mint 80 utassal a fedélzetén” - tudatta Szahháf a tárca Facebook-oldalán. Hozzátette: kedden újabb járat érkezik Minszkből az iraki fővárosba, a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint több mint 200 emberrel a fedélzetén.

Szahháf tudatta továbbá, hogy Bagdadba szállítják annak az iraki állampolgárnak a holttestét is, aki a fehérorosz-litván határ mentén vesztette életét. A TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint akár ezer iraki illegális bevándorló is tartózkodhat Fehéroroszország területén.

Litvánia és Lengyelország egyaránt azzal vádolja Fehéroroszországot, hogy „hibrid háborút” folytat azzal, hogy lehetővé teszi bevándorlóknak a közös határ illegális átlépését. Az idén négyezren léptek át Fehéroroszországból törvénytelenül Litvánia területére, hivatalos litván adatok szerint ötvenszer többen, mint tavaly egész évben. Litvánia szerint az illegális bevándorlók körülbelül kétharmada iraki állampolgár. Vilnius augusztus elején szigorú intézkedéseket vezetett be az illegális bevándorlók feltartóztatása érdekében.

A litván kormány szerint Minszk azért folytat „hibrid háborút” ellene, mert Vilnius menedékjogot adott fehérorosz másként gondolkodóknak, köztük Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetőnek.

Május végén Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök arra figyelmeztetett, hogy országa eddig feltartóztatta a szomszédos államba tartó migránsokat, de a nyugati politikai nyomás miatt elgondolkodik azon, hogy érdemes-e ezt a gyakorlatot továbbra is folytatnia. Lukasenka ugyanakkor közölte, hogy Fehéroroszország nem lesz „gyűjtőhelye” az afrikai és közel-keleti bevándorlóknak.

Kapcsolódó írásaink