Külföld

Lengyelország nem tartaná meg bármi áron az uniós tagságot

Az EU bírósága kettős mércét alkalmaz

A lengyel igazságügyminiszter, Zbigniew Ziobro egy interjúban úgy nyilatkozott, Lengyelországnak nem kell mindenáron az Európai Unióban maradnia.

Nemtetszését fejezte ki az EU bíróságának lengyel igazságügyi reformokat érintő döntésével kapcsolatban is, ezeket jogtalan zsarolásnak titulálta. Úgy vélte, ma már világos, hogy a kompromisszumok politikája, amellyel Brüsszel ismétlődő követeléseit próbálták évekig kezelni, nem működik.

Ha a kormány előzőleg nem adta volna be a derekát és nem vonta volna vissza a tervezett változásokat, az igazságügy reformját már régen befejezhették volna. Hozzáfűzte, az európai testületek kettős mércét alkalmaznak Lengyelországgal szemben, mivel például Németországban a politikusok a szövetségi legfelsőbb bíróság tagjait közvetlenül választják, az európai bíróság mégis a lengyeleket ítéli el, miközben itt a politikusok befolyása a legfelsőbb bíróságra jelentéktelen.

Ziobro úgy vélte, az európai bíróság nem hoz független döntéseket, hanem a brüsszeli bürokraták döntéseit érvényesíti. Lengyelországnak kötelessége megvédeni saját álláspontját az EU-ban, ezért az uniós tagság mellett van, de ezt nem lehet bármilyen áron megtartani, nyilatkozottt a miniszter.

Kapcsolódó írásaink