Külföld

Izrael kész csapást mérni Iránra, amennyiben az szükséges lesz

Teherán óvatosságra figyelmeztet

Egyre feszültebb a hangulat a Közel-Keleten, egy friss interjúban Benny Gantz izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy az ország kész csapást mérni Iránra, amennyiben az szükségessé válik.

Továbbá arra is figyelmeztetett, információik szerint a perzsa ország csupán tíz hétnyire van attól, hogy elég hasadóanyaga legyen egy atomfegyverhez. Az izraeli üzemeltetésű teherhajót ért múlt heti támadásról elmondta, Amir Ali Hajizadehet, az Iráni Forradalmi Gárda légierejének parancsnokát teszik felelőssé érte. Jeruzsálem igyekszik meggyőzni az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy Teherán áll a támadás mögött, és a nemzetközi közösséget is szeretné bevonni az iráni terjeszkedés visszaszorításába, a miniszter szerint ugyanis az nemcsak Izrael problémája.

Korábban már az Egyesült Királyság is válaszlépéseket helyezett kilátásba a tankhajót ért támadás miatt, amelyben elhunyt egy brit állampolgár is. Irán azt üzente az ENSZ-nek, hogy a szervezet ne dőljön be Izrael színjátékának, valamint hogy az ország kész kemény és azonnali választ adni bármilyen nyugati kalandozásra. A teheráni vezetés szerint aki megsérti Irán biztonságát, annak súlyos következményekkel kell számolnia.

Kapcsolódó írásaink