Külföld

Egyre több irányból van újra nyomás alatt Európa

Újabb migránshullám közeleg

Egyre súlyosabb a migrációs helyzet Ausztriában, a burgenlandi közigazgatás nem képes megbirkózni a bevándorlók áradatával, ezért buszokkal az ország keleti tartományaiba szállítják a illegális határátlépőket.

Egyre több irányból van újra nyomás alatt Európa
Vilimsky: A civilek szakadatlanul hozzák a migránsokat
Fotó: AFP/Alex Halada

Grazban új regisztrációs központot is építenek a belvárosban levő Szövetségi és Menekültügyi Hivatal mellé, hogy ott vessék orvosi vizsgálat alá és regisztrálják az érkezőket. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) azt követelte, hogy a tartományi kormányzó avatkozzon be.

A párt szerint ez az eljárás olyan, mint az állam által szervezett embercsempészet. Az FPÖ honlapján megjelent cikkében Harald Vilimsky lesújtó véleményt fogalmaz meg az európai bevándorlás állapotáról. Elsőként említi, hogy Fehéroroszország rájött, ha tömegesen árasztja el Litvániát migránsokkal, azzal zsarolhatja az uniót, hogy az vonja vissza az országgal szembeni szankciókat.

Szerinte hiába küld a Frontex határőröket a balti államba, ezzel nem tudja megoldani a problémát, mert az EU szabályai szerint az érkezők követelhetik a menedékjogot. A nemrég történt puccs miatt Tunéziából is újabb félmillió ember indulhat meg Európa felé. Továbbá Afganisztánból is egyre többen jönnek az amerikai csapatkivonást követően, és ez már az osztrák határnál is érezhető.

Mindeközben a civil szervezetek akadálytalanul szállíthatják a migránsokat a Földközi-tengeren a kontinensre. Vilimsky szerint csak úgy oldható meg ez a válság, ha az unió egyértelműen kimondja, csak akkor adja meg a menedékjogot az ide érkezőknek, ha azok az EU-val határos országból származnak.

Kapcsolódó írásaink