Külföld

Önkéntesek tartják életben Libanont

Tömegével hagyják el az országot a művelt középosztály képviselői

A pontosan egy évvel ezelőtt történt bejrúti robbanásnak eddig csak az áldozatai ismertek, a tragédiáért felelősek viszont elkerülték az elszámoltatást. A 218 halálos áldozatot és hétezer sebesültet követelő robbanás kapcsán a hatóságok ugyan őrizetbe vettek 25 alacsony rangú tisztségviselőt és biztonsági őrt, de amint politikusok és magas rangú hivatalnokok között kezdenek kutakodni, a vizsgálóbírókat vagy menesztik, vagy mentelmi joguk mögé bújnak a gyanúsítottak.

Önkéntesek tartják életben Libanont
Óriási pusztítást okozott az egy évvel ezelőtti robbanás
Fotó: AFP

Így nincs még válasz arra, hogy miért tárolták az ammóniumnitrátot a kikötőben, kinek a parancsára történt ez, és mi történt azzal a kétezer tonnával, amely nem semmisült meg az incidens során. Nem tudni azt sem, hogyan ütött ki a tűz, amely a robbanáshoz vezetett. Senki nem hallgatta ki az áldozatok hozzátartozóit és a szemtanúkat, és a tragédiáért senki nem kért bocsánatot.

A világbank jelentése szerint Libanon jelenlegi gazdasági krízise az egyik legsúlyosabb ilyen válság az utóbbi százötven évben. Súlyosbítja a helyzetet az is, hogy az országot tömegével hagyják el a művelt, szakképzett középosztály képviselői is. Az orvosok és tanárok leggyakrabban Európa felé indulnak el. Ez nem meglepő, hiszen a kórházi ápolók jelenleg havi harmincdolláros fizetésért dolgoznak, miközben a lakosság több mint fele a szegénységi szint alatt él.

Az ország irányítását gyakorlatilag átvette egy önkéntesekből álló szociális háló, akik ételt visznek a rászorulóknak, a betegeket és időseket ápolják, és segítenek egymásnak munkát találni. Az ország vezetői eközben szinte visszavonultak kötelességeik elvégzése elől, jelentések szerint sokuk már egy jó ideje átmenekítette a dollármillióit külföldi bankszámlákra. Egzotikus utazásokra járnak, pazar esküvőket rendeznek, miközben sokan értékeik vagy bútoraik eladására kényszerülnek, hogy a családjaikat ellássák. A korrupt politikusok ellen a lakosok számos megmozdulást szerveztek a napokban is.

Kapcsolódó írásaink