Külföld

Laschet: A bűncselekményeket elkövető afgánokat haza kell küldeni

Németország konzervatív kancellárjelöltje támogatja, hogy függetlenül az Afganisztánban növekvő feszültségektől hazaküldjék azokat az afganisztáni menedékkérőket, akik bűncselekményeket követnek el.

Laschet: A bűncselekményeket elkövető afgánokat haza kell küldeni
Laschet: A bűnözőkkel szembeni zéró tolerancia elve nem enged kivételt
Fotó: AFP/POOL/Markus Schreiber

Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltje a Bild című lapnak adott, hétfőn megjelent nyilatkozatában beszélt erről.

Hangsúlyozta: „Nagyon szoros figyelemmel kísérjük az afganisztáni helyzetet. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a tálibok előrenyomulását és a lakosságra gyakorolt következményeket”.

„A helyzet folyamatos értékelést és körültekintő fellépést igényel a visszatérések ügyében. De a mi irányvonalunk továbbra is egyértelmű: aki Németországban bűncselekményt követ el, az elveszítette a jogát arra, hogy vendégként az országban tartózkodjon” - mondta Laschet. A bűnözőkkel szembeni zéró tolerancia elve „nem enged kivételt” - tette hozzá Laschet. „A bűnözőket továbbra is következetesen ki kell toloncolni, Afganisztánba is”.

A német kormány fenntartotta azt a politikáját, hogy engedélyezi az elutasított menedékkérők kitoloncolását Afganisztánba, miközben a militáns iszlamista tálibok előretörnek, miután a nemzetközi csapatok kivonultak az országból - emlékeztetett a dpa.

A német hírügynökség hozzátetette, a kitoloncolások megítélése ellentmondásos: bírálatok szerint a háború sújtotta ország túl veszélyes ahhoz, hogy visszaküldjék a menedékkérőket. A német belügyminisztérium a múlt héten azt közölte, hogy fontolóra veszi az afgán kormány felhívását az Afganisztánba történő kitoloncolások felfüggesztésére, tekintettel a növekvő erőszakra és a koronavírusos megbetegedések számának emelkedésére az országban.

A hétvégén Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter is az Afganisztánba történő kitoloncolások folytatása mellett foglalt állást. „Jelenleg tárgyalásokat folytatunk Afganisztánnal, hogy folytathassuk a bűnözők visszatoloncolását” - mondta a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak.

Kapcsolódó írásaink