Külföld

Erőszakot hozott a tömeges migráció az Európai Unióba

Beteg ideológiának nevezte az iszlamizmust Sebastian Kurz, az osztrák kancellár ismét határozottan kiállt az elutasított afgán menedékkérők kitoloncolása mellett

Az elmúlt években tapasztalt tömeges migrációval az antiszemitizmus és a homo­fóbia is megérkezett Európába – mondta Sebastian Kurz egy interjúban. Az osztrák kancellár szerint az uniónak minél hamarabb lépéseket kell tennie, hogy ne indulja­nak el újabb menekülthullámok Afganisztánból a kontinens felé.

Erőszakot hozott a tömeges migráció az Európai Unióba
Kurz: A migrációval antiszemitizmus és homofóbia is érkezett az unióba
Fotó: AFP/Alex Halada

Újabb migrációs hullámok veszélyére figyelmeztetett az afganisztáni csapatkivonások után Sebastian Kurz. Az osztrák kancellár a Bild című német napilap hírportálján vasárnap este közölt videós interjúban azt mondta, Afganisztán problémáit nem lehet megoldani a bevándorlók tömegeinek befogadásával, ahogyan ez történt 2015-ben. Hozzátette, hogy az Európai Uniónak még ezen a nyáron lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy megakadályozza a hat éve történtek megismétlődését. A politikus üdvözölte, hogy 2015 óta „megváltozott az irány” az uniós menekültügyet illetően.

Kurz hangsúlyozta, hogy az osztrák kormány folytatja a kitoloncolást Afganisztánba akkor is, ha a tálibok az ország még nagyobb részét vonják ellenőrzésük alá. Mint mondta, a menekültek ahelyett, hogy Németországba, Ausztriába vagy Svédországba indulnának, országuk biztonságos részein vagy a szomszédos államokban, illetve Törökországban kellene maradniuk, és ott kell megpróbálni javítani a helyzetükön. Kurz kiemelte, hogy a menedékjog célja nem az, hogy egész országok vagy régiók induljanak Európa felé, ahol a bevándorlók kiválasztják a nekik tetsző célországot.

Az Afganisztánból érkező migránsok számának növekedése miatt a kancellár az erőszakos bűncselekmények terjedésétől tart. „Csak meg kell nézni a bűnügyi statisztikákat. A brutalitás nagy része a múltban nem létezett. Bizonyos csoportok esetében kifejezetten magas az erőszakos bűncselekmények és a nők elleni szexuális erőszak aránya” – emelte ki.

Az iszlamizmus terjedése is aggasztja Kurzot, mint fogalmazott: „nem akarom ezt a beteg ideológiát Európába behozni”. Szerinte sok bevándorló jól tudott integrálódni, ugyanakkor az elmúlt években tapasztalt tömeges migrációval az antiszemitizmus és a homofóbia is megérkezett Európába, sok menedékkérő pedig nem támogatja a nők jogait. A kancellár példaként említette a francia elővárosokban, Belgiumban és más uniós tagországokban a romló biztonsági helyzetet, illetve felidézte az Ausztriában június végén fiatal afgán migránsok által meggyilkolt 13 éves kislány esetét. Az osztrák politikus egyúttal beismerte, hogy sok menedékkérő, aki idegen rendszerekből és kultúrákból érkezett, problémát okoz országában.

Röviden

Afganisztánban 47 százalékkal nőtt a civil áldozatok száma 2021 első felében az előző év azonos időszakához képest – állapította meg az ENSZ. Ebben az időszakban 1659 polgári személy vesztette életét, és további 3254 megsebesült. A világszervezet kiemelte, a civil áldozatok száma különösen májusban és júniusban emelkedett meredeken, amikor az Egyesült Államok vezette nemzetközi erők megkezdték kivonulásukat, és a tálib lázadók, valamint az afgán hadsereg közötti harcok felerősödtek az egész országban.

Nyolcvan embert, köztük húsz gyereket mentettek ki vasárnap La Manche csatornából – számolt be a német Tagesspiegel. A francia hatóságok közlése szerint a migránscsoport két csónakkal tartott az Egyesült Királyság felé.

Szigorúbb uniós fellépést sürgetett a litván külügyminiszter, mivel egyre többen torlódtak fel a litván–fehérorosz határon. Gabrielis Landsbergis a Die Weltnek azt mondta, nem menekültválságról van szó, hanem szomszédjuk „hibrid háborújáról”.

Kapcsolódó írásaink