Külföld

Sikerrel zárult a nemzetközi hajtóvadászat

Londonban találták meg a bécsi gyermekgyilkosság negyedik afgán gyanúsítottját a rendőrök

Hetekig tartó nemzetközi hajsza után a héten Londonban fogták el azt az afgán férfit, akinek három, már őrizetben lévő társa mellett köze lehetett a júniusban Bécsben meggyilkolt 13 éves kislány halálához. A 22 éves gyanúsítottat korábban kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt ítélték el Ausztriában.

Sikerrel zárult a nemzetközi hajtóvadászat
Az Egyesült Királyságig sikerült menekülnie az utolsó elkövetőnek
Fotó: AFP/APA/Isabelle Ouvrard

A brit fővárosban fogták el csütörtökön a június végi bécsi gyermekgyilkosság negyedik gyanúsítottját. A Kronen Zeitung című lap információi szerint a 22 éves afgán férfit osztrák nyomozók segítségével vették őrizetbe London egyik olyan környékén, ahol jelentős afgán közösség él. Az osztrák hatóságok most arra várnak, hogy a gyanúsítottat kiadják Ausztriának, ez viszont hetekbe is beletelhet.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter a hatóságok „nagy sikeréről” beszélt az őrizetbe vétel után. Az afgán férfit hetek óta keresték nemzetközi elfogatóparancs alapján, a rendőrség szerint a gyanúsított közvetlenül a gyilkosság után elmenekült az országból. Az üggyel kapcsolatban már korábban őrizetbe vettek Ausztriában egy 18, 20 és egy 23 éves afgán bevándorlót.

A Londonban elfogott afgán férfi 2018 óta háromszor állt bíróság előtt Ausztriában kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt, és el is ítélték. A 22 éves gyanúsított menedékkérelmét 2017-ben elutasították, amely ellen az érintett fellebbezett, így nem sikerült kitoloncolni az országból. Az üggyel kapcsolatban őrizetbe vett férfiak mindegyike menedékkérőként érkezett Ausztriába, a kiadatásra váró férfi mellett korábban 18 éves társa is követett el kábítószerrel kapcsolatos, illetve erőszakos bűncselekményeket.

Az eddigi információk szerint a gyanúsítottak június 26-án be­drogoztak, többször megerőszakoltak, majd megöltek egy 13 éves kislányt a 18 éves feltételezett elkövető bécsi lakásán. A Kronen Zeitung közlése szerint a Tulln városból származó fiatalkorú a Duna-parton találkozott a 20 és a 22 éves afgán férfival, majd az említett lakásba mentek, ahol találkoztak a két másik gyanúsítottal.

A négy bevándorló közül legalább kettő megerőszakolta a fiatal lányt, aki elveszítette az eszméletét. Az elkövetők ezek után etetni és itatni próbálták áldozatukat, majd meg is fürdették, de a 13 éves gyermek nem mutatott életjeleket. Végül egy szőnyegbe tekerték a testét, és egy fának támasztva hagyták Bécs 22. kerületében.

A történtek után Sebastian Kurz osztrák kancellár azt mondta, ilyen „barbár bűncselekmény felett nem lehet napirendre térni, a bűnelkövetőket nem támogatni kell a hamis tolerancia jegyében, hanem minél előbb ki kell toloncolni az országból”.

Kapcsolódó írásaink