Külföld

Félrevezetik a serdülő fiatalokat

A hormonkezelés és a radikális orvosi beavatkozások gyerekeknek szóló népszerűsítésének ideológiai indíttatása van, a hosszú távú következményekre viszont kevesen figyelmeztetnek

Egyre több szakember ellenzi a nemi identitászavarral küzdő fiatalok hormonális vagy sebészeti kezelését. A bírálók szerint az egészségügyi iparágat gyakran a profit vezérli az ilyen radikális beavatkozások népszerűsítésében.

Félrevezetik a serdülő fiatalokat
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

A sajtóban közölt „szakvélemények” gyakran tényként kezelik azt, hogy a transzidentitással küszködő fiataloknál hormonális kezelésre, bizonyos esetekben pedig nemváltó műtétre azért van szükség, mivel az ilyen beavatkozások pozitív hatással vannak a mentális fejlődésükre. Ezért az ilyen kezelések oktatási intézményekben való népszerűsítését sürgetik, amihez jócskán megkapják a politikai és üzleti körök támogatását is. Ennek mond ellent néhány új kutatás, és számos személyes tapasztalatból kiinduló vélemény is.

A holland protokoll néven ismert útmutatás szerint a nemi identitászavaros pubertás gyermekeknél tizenegytől tizenhat éves korig puberta késleltető hormonkezelést ajánlanak. Tizenöt éves kortól pedig nemi azonosságot állandósító hormonális kezelés következhet, melynek hatásai már csak részben visszafordíthatók. Tizennyolc év felett pedig műtéti beavatkozást is lehetővé tesz az eljárás. A módszer népszerűsítői azt állítják, a kezelés után a fiatalok pszichológiai egyensúlya helyreáll.

A Finn Egészségügyi Hivatal új útmutatása szerint viszont ezt a módszert „kísérleti gyakorlatnak” lehet csak nevezni. Az új javaslat szerint a nemi identitás zavarok esetén az elsődleges kezelés ne hormonkezelés legyen, hanem pszichológiai és szociális támogatás. A finn szakemberek úgy vélik, a gyermekkori transzneműség, még extrém esetekben is, legtöbbször eltűnik a pubertás kor végéig.

A hormonkezelésnek szerintük sokkal nagyobb veszélyei vannak, mint például a csontfejlődés leállása, vagy „tisztázatlan hatások a központi idegrendszerre”. A holland protokoll korábbi népszerűsítői közül is már néhányan beismerték, hogy ezt nem szabad minden transz fiatalra alkalmazni.

Scott Newgent amerikai aktivista szerint, aki felnőttként operáltatta magát nőből férfivá, orvosai idealizált képet festettek a beavatkozás várt eredményeiről, de elhallgatták előle az ezzel járó kockázatokat. Saját bevallása szerint a beavatkozás után még hét műtétnek kellett magát alávetnie, tüdőembóliát szenvedett, stressz okozta szívrohamot, vérmérgezést, tizenhét hónapon át tartó fertőzést, tizenhat kör antibiotikum kezelést, tüdő-, szív-, és húgyhólyag károsodást. Az orvosi kiadások pedig egy millió dollárra rúgtak. Véleménye szerint az egészségügyi ipar anyagi haszonlesésből bíztatja a fiatalokat arra, hogy az ilyen kezelést felvállalják, a valódi kutatókat pedig legtöbbször elhallgattatják a radikális baloldali aktivisták.

Időnként megszólalnak olyanok is, akik a transzneműség orvosi fogalmát a média által népszerűsített transzneműségtől igyekeznek megkülönböztetni. Helen Joyce transz problémákat kutató szerző szerint a nemi identitással küszködő gyermekek jelen orvosi kezelésének nincs semmi köze tudományos ismeretekhez, ezek ideológiai alapon fogalmazódnak meg. Will Malone amerikai orvos szerint pedig nincs ma meggyőző bizonyíték arról, hogy a hormonális és sebészi beavatkozásnak hosszú távú pozitív hatásai lennének a nemi indentitászavaros fiatalokra.

Nem kritizálható a nemváltás

Az Egyesült Államokbeli Cincinatti városában lévő egyik templomnak bocsánatot kellett kérni a helyi LMBTQ-közösségtől, miután David Mahan, a Keresztény Erény Központjának igazgatója elítélte a gyerekek nemváltó kezelését egy beszédében. Mahan kitért az előadásában a nemi identitásokra, a nemváltoztatásra, és hogy milyen káros hatást gyakorolnak a pubertást blokkoló hormonkezelések a transzneműnek tartott gyermekekre. A rendezvény után tüntetést szerveztek jogvédő csoportok a templomhoz, hogy fellépjenek a transzfóbia ellen. A kritikák után a templom kénytelen volt elnézést kérni a szexuális kisebbségektől, és elhatárolódni az előadótól, ahogy fogalmaztak nem volt szándékukban megbántani senkit sem.
(PZ)

Röviden

A liberális képmutatásnak nincsenek határai Rétvári Bence fideszes országgyűlési képviselő szerint. A politikus azért bírálta a német válogatottat, mert felhúzzák a szivárványos karszalagot, de közben figyelnek, hogy a főszponzor emblémáját nehogy eltakarják, amelynek hazájában egyébként bűncselekménynek számít a homoszexualitás.

Új elemmel egészült ki az LMBTQ-mozgalom zászlaja, ezentúl megtalálható lesz rajta a szexmunkásokat jelképező piros esernyő is. Az új szimbólumot a zászló közepére helyezték. Az eredetileg hat színből álló szivárvány az elmúlt időben több változáson is átesett ugyanis belefoglalták a transzneműek kék, fehér, és rózsaszín színeit is.

A kaliforniai egyetem egyik orvosprofesszorának bocsánatot kellett kérnie, mert egy előadáson a „terhes nők” kifejezést használta, és az egyetem szerint ezzel azt sugallta a hallgatóknak, hogy csak nők szülhetnek. Az egyetem egyik hallgatója szerint egyre többször kell a tanároknak elnézést kérniük, mert transzfóbiával vádolják meg őket.

Kapcsolódó írásaink