Külföld

Bizonytalan a kereszténydemokraták előnye, tart a vereségtől Söder

Scholz már népszerűbb Laschetnél

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének vereségétől tart a szeptemberi német szövetségi választáson Markus Söder bajor kormányfő, a CSU elnöke.

A politikus a Der Spiegelnek adott interjúban azt mondta, miután a Zöldek népszerűsége csökkenni kezdett, sokan megnyugodtak az erősödő CDU/CSU pártszövetségben, de valójában csak az ökopárt hibáiból sikerült profitálniuk, előnyük pedig bizonytalan. Söder szerint a pártszövetség által jelölt Armin Laschet alkalmas a kancellári posztra, viszont az elmúlt hetekben elsősorban az észak-rajna-vesztfáliai áradásokkal foglalkozott a tartomány miniszterelnökeként.

A CDU/CSU-nak hamarosan újra erőre kell kapnia, hogy a fontos nemzeti és nemzetközi kihívások kerüljenek a középpontba – tette hozzá. A németek többsége egyébként elégedetlen volt Armin Laschet teljesítményével az áradások miatt kialakult vészhelyzet során. Ennek nyoma a felméréseken is meglátszik, a YouGov közvélemény-kutató vizsgálata szerint amennyiben a németek közvetlenül választhatnának kancellárt, a legtöbben jelenleg Olaf Scholzra szavaznának.

A szociáldemokrata jelölt a voksok 20 százalékát gyűjtené be, míg Armin Laschet népszerűsége 15 százalékra csökkent. A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) feltételezése szerint a közelgő választások miatt nagyobb veszélynek vannak kitéve a politikusok Németországban. A hivatal és a biztonsági szervek ezért megerősítik a politikusok védelmét és széles körű intézkedéseket vezetnek be – mondta a BKA szóvivője az RND szerkesztőségi hálózatnak.

Kapcsolódó írásaink

Beleesett a CDU Söder csapdájába

ĀA németek mindössze négy százaléka tartja erős vezetőnek Laschetet egy felmérés szerint, egyre több szavazó szeretné, ha a bajor rivális lenne az uniópártok kancellárjelöltje