Külföld

A brit anyahajó vitatott vizeken haladt át első bevetésén

Kínai fenyegetés

Peking figyelmeztette a Dél-kínai-tenger vizein hajózó brit HMS Queen Elizabeth anyahajót, hogy példát statuál vele, ha nem tartják be a „szabályokat”.

A Global Times kínai hírportál egy közmondást alkalmazva úgy fogalmazott, „hajlandók kivégezni egyet, hogy százat figyelmeztessenek”. Álláspontjuk szerint Kína bármikor képes fokozni azon erőfeszítéseit, hogy fenségvizei­ből kiutasítsa a brit hadihajókból álló konvojt.

A Dél-kínai-tenger azon részével kapcsolatban viszont, amelyen a brit flotta áthalad, már 2016-ban egy nemzetközi bíróság úgy döntött, nem képezi Kína fenségvizeit. Ennek ellenére a kommunista ország egyre több kikötőt és katonai repülőteret épít a vitás vizeken található szigeteken. Nemzetközi megfigyelők azt feltételezik, hogy Kína kulcsfontosságú nemzetközi hajózási útvonalak blokádjára készülhet a jövőben esetleges diplomáciai viták esetén.

Ben Wallace brit védelmi miniszter már a hónap elején kijelentette, a Queen Elizabeth bármilyen nemzetközileg jogszerűnek elfogadott útvonalon hajózhat az elkövetkező időszakban. A brit külügyminiszter Dominic Raab is ebben a szellemben nyilatkozott, amikor közölte, egy globális küzdelmet kell folytatni azért, hogy csökkentsük a kínai befolyást a nemzetközi szervezetekben.

Kapcsolódó írásaink