Külföld

A baloldali kormány is felelős lehet a máltai újságíró megöléséért

Összeomlott a jogállamiság

Egy vizsgálóbizottság szerint a Máltát vezető baloldali kormány is felelős Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró megöléséért.

Galizia több korrupciós, és pénzmosási bűnügyet is felderített, amelyben máltai politikusok is érintettek voltak. Közvetlen bizonyítékokat a dokumentum ugyan nem talált a kormány ellen, de arra a következtetésre jutott, hogy az ország vezetése szemet hunyt az oknyomozó újságírót fenyegető veszélyek felett, és nem tett lépéseket a megvédése érdekében. Ez ahhoz vezetett, hogy a büntetlenség kultúrája átterjedt az állami szervekre emiatt pedig összeomlott a jogállamiság az országban jelenti ki a vizsgálat.

A Politico magazin Máltát egyenesen sikertörténetnek értékeli Magyarországhoz képest, szerintük valódi következményei lettek a felfedett visszásságoknak. A máltai miniszterelnök Robert Abela azt ígérte, hogy reformokat fognak bevezetni a vizsgálat alapján. Az Európai Bizottság idei jogállamisági jelentésében is megemlítette a gyilkosságot, továbbá azt, hogy az újságírók munkáját nehézségek akadályozzák. Ennek ellenére az Európai Unió meg sem fontolta, hogy Málta ellen kötelezettszegési eljárást indítson.

Kapcsolódó írásaink