Külföld

Nemváltoztató kezelésre akartak rávenni egy 11 éves autista kisfiút az Egyesült Államokban

Pert indított egy apuka, Brenton Netz a minnesotai genderklinika ellen miután „nemi terápiájuk" során 11 éves autista fiát, Milest beleegyezése nélkül rá akarták beszélni, hogy kezdje el a hormongátló kezelést - írta a Danube Institute.

Nemváltoztató kezelésre akartak rávenni egy 11 éves autista kisfiút az Egyesült Államokban
A 11 éves autista kisfiút az említett „nemi terápián” egy transznemű orvos, Troy Weber-Brown diagnosztizálta nemi diszfóriával, majd kijelentette, hogy Miles transznemű leszbikus
Fotó: Danube Institute

Daily Wire beszámolója szerint Milest négyévesen diagnosztizálták autizmussal, majd anyukája 8 éves korában kezdte el a minnesotai klinika külön gender osztályán „nemi terápiára„ járatni, miután a súlyos betegséggel küzdő kisfiú többször kifejezte, hogy nem fiú, hanem lány akar lenni. Netz elől azonban volt felesége mindezt eltitkolta.

A 11 éves autista kisfiút az említett „nemi terápián" egy transznemű orvos, Troy Weber-Brown diagnosztizálta nemi diszfóriával, majd kijelentette, hogy Miles transznemű leszbikus.

Netz honlapot készített SaveMilesGewirtz címmel, ahol bővebben beszámol jogi harcáról, valamint videójában kifejti, hogy elvált feleségétől, de közös felügyeleti jogot kaptak, így eszerint 50 százalékos beleszólása van a gyereket érintő egészségügyi, oktatási és vallási kérdésekbe. Az aggódó apukának tehát minden joga megvan ahhoz, hogy megakadályozza a további súlyos egészségügyi problémákat okozó hormongátló kezelést.

A pert indító apuka aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy gyermekének valódi egészségügyi problémája évekig kezeletlenül maradt, sőt, egyenesen azt állították, hogy egészségügyi problémája is meg fog oldódni, ha elkezdhetik a hormonkezelést.

A Family Research Council vezetője, Dr. Jennifer Bauwens meghökkentve hallotta Miles történetét, és az esetre reagálva felhívta a figyelmet arra, hogy felnőttek esetében hat hónapos megfigyelés után lehet megalapozottan megállapítani a nemi diszfóriát, azonban az autista kisfiút két hónap alatt diagnosztizálták.

Abigail Shrier, az Irreversible Damage: The Transgender Craze Seducing Our Daughters (magyarul: Visszafordíthatatlan károk: A transzőrület elcsábítja a lányainkat) című könyvében kifejtette: különböző tanulmányok bebizonyították, hogy fiúk esetében az autizmus gyakran nemi diszfóriát is előidéz, és emiatt gyakran bátorítják a nemváltoztatásra az ilyen gyerekeket. Míg Shrier könyvét tartalma miatt több helyen betiltották, addig többek közt a CentraCare klinikáin szabadon beszélhetik rá az autista gyerekeket is a hormongátló beavatkozásokra.

Miles apukája reméli, hogy ha megnyeri a pert, akkor precedenst teremthet arra, hogy gender klinikák ne avatkozhassanak be ilyen könnyen kisgyerekek, különösen autista gyerekek nemi fejlődésébe.

A Daily Wire beszámolója alapján azonban a bíróságon gyakran az anyukáknak kedveznek, valamint az sem segít túl sokat a per sikerességében, hogy Minnesotában július 16-án már a gyerekek számára tartott úgynevezett konverziós terápiák tartását is betiltották.

Minnesotán kívül további 20 amerikai államban hoztak hasonló tiltást a konverziós terápiákat illetően. Az aggódó apuka azonban keresztény hite alapján annak ellenére is harcol fiáért, hogy egyelőre nem sok esélye van sőt, az eljárás még a közös felügyeleti jog újratárgyalását is eredményezheti.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom