Külföld

Peking a befolyásának növelésére törekszik Afganisztánban

A NATO-csapatok kivonulása révén keletkezett hatalmi vákuum kitöltéséért máris megindult a verseny a világhatalmak közt

A nyugati hatalmak afganisztáni kivonulása után keletkezett űrt a jelek szerint a jövőben Kína töltheti be. Egyesek már Pekinget nevezik a birodalmak temetőjének megjelölt Afganisztán új lehetséges áldozatának, de a kínaiak egy teljesen új stratégiát folytatnak az ázsiai ország megnyerésére.

Peking a befolyásának növelésére törekszik Afganisztánban
Afganisztán újra a heroinkereskedelem központjává válhat
Fotó: AFP/Bay Ismoyo

Megszállás helyett az országot inkább saját gazdasági szférájukba akarják bevonni. Pekingnek szerződése van a Mes Aynak rézbánya kitermelésére, de hosszú ideje próbálkozik azzal is, hogy rátegye kezét az afgán urán-, lítium- és aranylelőhelyekre is.

Ennél is nagyobb szabású terv az, hogy a harmincnyolcmilliós országot bevonják az úgynevezett Egy övezet, egy út transzport- és infrastruktúrafejlesztési tervbe. Ennek keretében a fővárost, Kabult összekötnék a pakisztáni Pesavarral, amely már a kínai-pakisztáni gazdasági folyosó részét alkotja. Meglepő módon a tálibok egyes frakciói­val fenntartott kapcsolatok révén próbálják megakadályozni a radikális iszlám terjedését is a szomszédos kínai tartományokban, az ujgur radikálisok ugyanis a tálibok hatalomra jutása esetén nem találnának többé menedékre az országban.

Kína viszont aggódik, hogy a túl gyors NATO csapatkivonás miatt káosz alakulhat ki a térségben, ami a környező országokban is veszélyeztetné érdekeit. Kínának gondokat okozna, ha Afganisztán újra olyan nemzetközi terrorista csoportok központjává válna, mint az Iszlám Állam vagy az al-Kaida. Másrészt pedig meg akarják akadályozni azt, hogy az ország újra a nemzetközi kábítószer-kereskedelem egyik fellegvárává változzon.

Annyi bizonyos, hogy az Egyesült Államok kivonulása szükségszerűen nagyobb erőfeszítést igényel majd a többi regionális nagyhatalom, így Oroszország, Pakisztán és Kína részéről, hogy a helyzetet ellenőrzésük alatt tarthassák. Az afganisztáni vákuum betöltésével próbálkozó nagyhatalmak egytől egyig megtapasztalhatták ennek óriási árát, kérdés, hogy a kínaiaknak sikerült-e levonni ezen tapasztalatok tanulságát.

Nincs egyetértés Kína és az Egyesült Államok között

Patthelyzet jellemzi a kínai–amerikai kapcsolatokat a kínai külügyminiszter-helyettes, Hszie Feng szerint. A kínai külügyminisztérium tájékoztatása szerint ezt amerikai kollégájának, Wendy Shermannek jelentette ki a Tiencsinben zajló tárgyalásuk során. A kínai diplomata szerint az Egyesült Államok képzeletbeli ellenségként festi le Kínát, de kijelentette, hogy Peking olyan nemzetközi kapcsolatokat kíván kialakítani, amelyek minden fél számára előnyösek.

Továbbá kritizálta az Egyesült Államok által sokszor hangoztatott nemzetközi rendet, amely szerinte kizárólag a nyugati országok hegemóniájának fenntartását szolgálja. Kiemelte, Kína szerint nincs olyan ország, amely feljebbvaló lenne a többinél. Erre reagálva Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes úgy fogalmazott, Kínának tovább kéne lépnie a nézeteltéréseken, mert vannak előrébb való dolgok a konfliktusoknál, és működjön együtt Washingtonnal a globális problémák megoldásában.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink