Külföld

Kurz felgyorsítaná az elutasított afgán menedékkérők kitoloncolását

Osztrák civil szervezetek a bevándorlók pártján

Emberi jogi szervezetek szerint „rasszista figyelemelterelés” zajlik a június végén Bécsben bedrogozott, megerőszakolt és meggyilkolt 13 éves kislány ügye körül.

Kurz felgyorsítaná az elutasított afgán menedékkérők kitoloncolását
Sebastian Kurz
Fotó: AFP/HELMUT FOHRINGER

A bűncselekmény feltételezett elkövetői mind afgán menedékkérők, egyes osztrák civil szervezetek szerint viszont ahelyett, hogy a gyanúsítottak állampolgárságáról vitáznának, hatékonyabb intézkedéseket kellene kidolgozni a nők elleni erőszak megelőzésére. A szervezetek egy napokban közzétett nyilatkozatban azt sürgetik, hogy teljesen állítsák le a kitoloncolásokat Afganisztánba.

Sebastian Kurz osztrák kancellárt megdöbbentette a nyilatkozat, amely kapcsán a Facebookon azt írta: vannak olyan igazságok, amelyeket ki kell mondani. Kurz szerint nincs mentség arra a bestiális bűncselekményre, amelyet a 13 éves Leonie ellen követtek el. „Egyértelműen elutasítom a civil szervezetek azon követelését, hogy állítsák le az afganisztáni kitoloncolásokat.

Éppen ellenkezőleg: többet és nem kevesebb kitoloncolást kell végrehajtani, különösen akkor, ha bűncselekményt elkövető menedékkérőkről van szó” – fogalmazott. A kancellár rámutatott, hogy az osztrák hatóságok 2019-es biztonsági jelentése szerint az afgán állampolgárok alkotják a szexuális bűncselekmények elkövetőinek legnagyobb csoportját. Egy ilyen helyzetben rasszista elterelésről beszélni egyenlő az áldozatok és a gyászolók kigúnyolásával – tette hozzá Sebastian Kurz.

Kapcsolódó írásaink