Külföld

Egyre több a gyilkosság Amerikában

A legnagyobb városokban lassan vadnyugati állapotok uralkodnak, a mindennapok része lett a lövöldözés

Az Egyesült Államokat a kilencvenes évek óta nem látott bűnözési hullám sújtja, az elmúlt évben elsősorban a gyilkosságok száma ugrott meg látványosan, miközben egyre több pénzzel gazdálkodhat az a szervezet, amelyik legszívesebben beszüntetné a rendvédelmet az országban.

Egyre több a gyilkosság Amerikában
Kevesebb rendőr, több gyilkosság az Egyesült Államokban
Fotó: AFP/Adam J. Dewey

Az Egyesült Államokban tavaly huszonöt százalékkal több gyilkosságot követtek el, miközben a többi bűncselekmény száma csaknem stagnált. Habár az egész országra jellemző ez a trend, némi területi megoszlás tapasztalható, a legkevesebb a déli államokban figyelhető meg, a legtöbb pedig a Közép-Nyugaton. A nagyvárosok egyértelműen gócpontjai a bűnözésnek, főleg az olyan rozsdaövezetekben fekvők, mint például Detroit, vagy a fegyvertartást korlátozó politikájáról ismert, liberális Lori Lightfoot által vezetett Chicago, ahol az idei első félévben már 2020 embert lőttek le.

Ennek ellenére nemrég a városvezetés bejelentette, mivel nincs elég rendőr a városban, ezért bizonyos esetekben szociális munkásokat küldenek ki a segélyhívásokhoz. Olyan városokban is egyre több ártatlan ember esik áldozatul utcai lövöldözéseknek, mint a főváros, Washington, ahol nemrég egy baseballmeccset kellett megszakítani egy, a stadionhoz közeli leszámolás miatt.

A helyzet egyik kiváltó oka a Defund the Police (vonjuk el a rendőrség támogatását) mozgalom, amelyet támogat többek között Soros György is, legutóbb egymillió dollárt adott, hogy a csökkentsék az amerikai városok rendőrségeinek költségvetését. A mozgalom tavaly George Floyd halála után indult, amikor országosan törtek ki zavargások a rendőrség állítólagos rendszerszintű rasszizmusa miatt.

Ennek a mozgalomnak köszönhető, hogy számos olyan városban, ahol visszavágták a rendvédelemre szánt pénzeket, felmondási hullám indult el a személyi állomány körében, vagy a segélyhívásokra adott válaszidő nőtt meg éppen azokban a körzetekben, ahol nagyrészt színes bőrűek élnek. A demokratákhoz köthető szervezet annak ellenére sem kíván változtatni politikáján, hogy egy nemrégiben megjelent felmérés szerint például Detroit fekete közössége is nagyobb biztonságban érezné magát, ha több rendőrt látna az utcákon.

A probléma megoldását rövidtávon az jelenthetné, ha hatékonyabbá tennék a rendvédelmet, azonban erre a demokrata oldal sok helyen nem hajlandó, hiszen akkor ellent kellene mondaniuk az őket támogató szervezeteknek, és olyan politikát kéne folytatniuk, amelyeket évek óta ők démonizálnak.

Kapcsolódó írásaink