Külföld

„Multinacionális cégek érdekeit képviseli a zöldbaloldal”

Miközben a klímaváltozás folyamata a migráció mellett kétségtelenül uralja az évek közbeszédét, a progresszív erők gyakran vádolják azzal a konzervatív tábort, hogy az nem foglalkozik kellőképp a globális klímaváltozással. Ezzel szemben az igazság az, hogy a jobboldali zöldpolitika évszázados hagyománnyal rendelkezik, a természet védelme és megőrzése az egyik legrégebbi konzervatív értéknek számít - írja a XXI. Század Intézet lapunknak eljuttatott közleményében.

„Multinacionális cégek érdekeit képviseli a zöldbaloldal”
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Mindezt jól példázza az Orbán-kormány klímapolitikája, amely az elmúlt években eszközölt intézkedéseinek köszönhetően mára uniós szinten is példamutatónak számít. Ezzel szemben a zöld köpenybe bújtatott baloldali pártok általában saját céljaik megvalósítására használják a klímavédelem kérdését, aminek árát a családokkal fizettetnék meg a kibocsátásért leginkább felelős nagyvállalatok helyett - emlékeztet az elemzés.

Míg a balliberális zöldpártok rendre a környezetszennyezés elleni fellépés élharcosaiként tetszelegnek, jellemzően épp azoktól a vállalatoktól kapják a támogatásaik nagy részét, amelyek a leginkább felelősek a klímaváltozásért - hívja fel a figyelmet a XXI. Század Intézet.

Jól példázza ezt az Európai Unió legújabb „klímavédelmi” csomagja, aminek célja az uniós országok karbonsemlegességének elérése 2050-re. Ennek részeként, a károsanyagok csökkentése érdekében bevezetett kibocsátás-kereskedelmi rendszer (ETS) keretén belül az üvegházhatású gázkibocsátóknak CO2-kvótákat kellene vásárolniuk, amivel motiválhatók lennének annak csökkentésére. A Bizottság jelenlegi terve szerint azonban mindezt az ipari vállalatok mellett a tagállamok lakosságára is kiterjesztenék, ami jelentős áremelkedést eredményezne az egyes háztartásokban - írják.

A közép-európai államok egységesen elvetik a tagállamok állampolgárainak megadóztatását, ismételten szembe kerültek azokkal a balliberális és zöld erőkkel, amelyek ideologikus cselekvési tervekben látják a megoldást - emeli ki a kutatás.

A kérdéssel kapcsolatban május végén az állam- és kormányfők találkozóján Orbán Viktor is leszögezte, hogy a klímaváltozás elleni harc árát a legnagyobb széndioxid kibocsátó vállalatoknak, és nem az átlagembereknek kell megfizetniük, hiszen egyrészt nem lehet elvárni, hogy az energetikai szempontból kevésbé fejlett országok polgárai azonos részt fizessenek a teljes számlából, másrészt a kormányfő szerint az is elfogadhatatlan, hogy a magyar családok fizessék meg a multicégek termelése során keletkezett kárt. A brüsszeli indítvány így nem csak a magyar kormány, hanem a magyar emberek érdekeit is sérti - idézte a XXI. Század Intézet Orbán Viktort.

Kapcsolódó írásaink