Külföld

Megerősíti a határok védelmét Ausztria

Észtország száz kilométer hosszú szögesdrótot küld Litvániának

Európa több országában is súlyosbodik a migrációs helyzet. Ausztria úgy döntött, megerősíti a határok védelmét, Litvániának több uniós tagállam segítséget ajánlott fel, Franciaország pedig sürgeti a Frontex-műveletek kibővítését.

Megerősíti a határok védelmét Ausztria
Egyre több illegális bevándorló torlódik fel Litvániában
Fotó: AFP/Petras Malukas

Egyre több bevándorló próbál bejutni Ausztria területére, ezért az osztrák kormány úgy döntött, megerősíti az ország határainak védelmét. Karl Nehammer belügyminiszter bejelentése szerint elsőként 1400-ra emelik a határok őrizetével megbízott katonák számát.

Nehammer elmondta, csak ebben az évben már 15 768 bevándorlót tartóztattak fel a határokon, tavaly összesen 21 700 ilyen esetet jegyeztek fel. Megjegyezte, hogy a Magyarországgal határos szakaszt különösen súlyosan érinti ez a probléma, idén már mintegy kétszáz embercsempészt vettek őrizetbe. Az Osztrák Néppárt politikusa szerint az Európai Unió menekültügyi rendszere kudarcot vallott.

A miniszter beszélt arról is, hogy Ausztria ezen a téren nem kap támogatást az Európai Bizottságtól, amely „azzal tölti az idejét, hogy a menekültek szétosztásának kérdéséről vitatkozik”. Hozzátette, hogy Ausztriában él Európa egyik legnagyobb afgán közössége, miközben a menekültek útvonalán több mint tíz biztonságosnak számító ország található. „Az nem lehetséges, hogy Ausztria és Németország oldja meg az Afganisztán-problémát az Európai Unió számára” – közölte.

Emelkedik a La Manche csatornán Franciaországból az Egyesült Királyságba érkező illegális migránsok száma is. A The Times című lap szombaton a brit belügyminisztérium adataira hivatkozva azt írta, idén eddig 8452 migráns érte el a brit partokat, míg tavaly egész évben érkeztek 8417-en. A hatóságok szerint év végéig meghaladhatja a 22 ezret az Egyesült Királyságba érkező illegális bevándorlók száma.

A francia kormány közben sürgeti az uniós határ és partvédelmi ügynökség (Frontex) műveleteinek kibővítését, Gérald Darmanin belügyminiszter a hétvégén bejelentette, hogy felvette a kapcsolatot a Frontexszel, hogy az ügynökség nyújtson támogatást a brit és a francia hatóságoknak.

A súlyosbodó migránshelyzet miatt Észtország száz kilométer hosszú szögesdrótot és három drónt ad Litvániának a határvédelem megerősítésére. Kallee Laanet észt védelmi miniszter szombaton az egész EU elleni hibrid háborúnak nevezte a kialakult válságot. Csehország a hétvégén sátrakat, tábori ágyakat, takarót és hálózsákokat küldött Litvániának.

Arnoldas Abramavicsusz litván belügyminiszter-helyettes a problémáról azt mondta, ha az illegális bevándorlók száma az országban eléri a tízezret, Vilnius kérni fogja az EU-tól a migránsok elosztását a tagországok között.

Kapcsolódó írásaink