Külföld

Másfél éve tart a türingiai válság

Túlélte az AfD által kezdeményezett bizalmi szavazást a német tartomány baloldali miniszterelnöke, marad a Bodo Ramelow vezette kisebbségi kormány

Folytatódik a káosz a németországi Türingiában. A tartomány kormánya a liberális Thomas Kemmerich tavalyi megválasztása és lemondása óta nem tud kilábalni a válságból, az előre hozott választás terve elbukott, az Alternatíva Németországnak (AfD) pedig próbálkozik, de nem tudja megbuktatni Bodo Ramelowot.

Másfél éve tart a türingiai válság
A kereszténydemokraták nem vettek részt a Ramelow elleni szavazáson
Fotó: AFP/dpa/Martin Schutt

Hiába egyezett meg korábban a kisebbségben kormányzó baloldali koalíció és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) Türingiában, a volt keletnémet tartományban mégsem tartanak előre hozott választást a szövetségi parlamenti választással egy időben, azaz szeptember 26-án. A kérdésről a hétfői parlamenti ülésen szavaztak volna a Bodo Ramelow kormányfőt adó, baloldali Die Linke, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek és a kormányt kívülről támogató CDU 2020. márciusi döntése alapján. A cél egy esetleges kormánytöbbség megszerzése volt a választás után.

A szavazás előtt nem sokkal, július 16-án viszont a Die Linke és a Zöldek frakcióvezetői bejelentették, mégsem tartják a megállapodást, mivel négy CDU-s képviselő kihátrálása miatt nincs meg a parlament feloszlatásához szükséges kétharmados többség.

Az előre hozott választásokat elutasító négy képviselő azzal indokolta döntését, hogy a szavazók öt évre választották meg őket, a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint ugyanakkor a háttérben az állt, hogy az érintettek tartottak mandátumuk elvesztésétől egy esetleges választás esetén.

Nemcsak a kereszténydemokraták tehetnek a jelenlegi helyzetről, vita alakult ki a parlament feloszlatásáról az FDP-n belül is, a liberálisok frakcióvezetője, Thomas Kemmerich végül a múlt héten kijelentette, nem támogatja az előre hozott választásokat, és javasolta a kisebbségi kormánynak, hogy ne tartsa meg a voksolást, mivel azáltal a jobboldali AfD ismét döntéshozó szerepbe kerülhet.

Kemmerichet tavaly februárban az AfD támogatásával választották kormányfővé Türingiában, a jobboldali párttal szavazott a CDU is, amely országos szinten botrányt okozott, végül Kemmerich egy nap után lemondott a tisztségről.

A jelenlegi állás szerint Türingiában 2024-ig a Die Linke vezette kisebbségi kormány lesz hatalmon.

A legerősebb ellenzéki pártnak számító AfD ezek után megpróbálta megbuktatni Ramelowot, a párt Björn Höcke vezetésével bizalmatlansági indítványt nyújtott be a tartományi kormányfővel szemben. A várakozásoknak megfelelően Ramelow túlélte a pénteki szavazást, mindössze az AfD 22 képviselője szavazott ellene. Mindez várható volt, hiszen a jobboldali párttal az összes parlamenti erő kizárta az együttműködést. A CDU bojkottálta a szavazást, mondván, nem akar részt venni Höcke színjátékában. A türingiai Zöldek szerint a kereszténydemokraták „elmenekültek a szélsőjobboldal elől”.

Elutasítja a bajor CSU a családegyesítések kibővítését

Külön programmal is készül a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) a szeptemberi szövetségi választásokra. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a CSU közös programját kiegészítő 16 oldalas dokumentumot pénteken fogadta el a bajor párt vezetése. Markus Söder (képünkön) bajor kormányfő szerint a CDU/CSU programja egy repülőgép-hordozó, amelyet motorcsónakként kísér a bajor testvérpárt javaslatcsomagja.

Söder közölte, bár a CDU/CSU megerősödött az elmúlt hetekben, fennáll annak a veszélye, hogy kimarad a következő kormányból, ezért fontos, hogy minél több szavazót mobilizáljanak. Saját programjában a CSU többek között az adócsökkentés mellett foglal állást, visszautasítja a migránsok családegyesítésének kibővítését és a genderideológia erőltetését.

(HSz)

Kapcsolódó írásaink