Külföld

Kialakulóban lévő konfliktus Varsó és Washington között

Középpontban a média

Veszélyt jelenthet a Lengyelországba érkező amerikai beruházásokra, ha a lengyel kormány korlátozza a médiapiacon jelen lévő külföldi befektetők szerepét Derek Chollet, az Egyesült Államok külügyminisztériumának tanácsadója szerint.

A fenyegetés hátterében az egyik legnagyobb lengyel hírtelevízió, a TVN24 ügye áll. A csatorna többségi tulajdonosa egy amerikai médiavállalkozás, a Discovery, amelynek egy új lengyel törvényjavaslat szerint el kellene adnia a többségi részesedését annak érdekében, hogy az megújíthassa a műsorszolgáltatási jogát, amely szeptember 26-án jár le.

Az új szabályozás tervezetét nemrég terjesztették be lengyel képviselők, ennek célja a külföldi befolyás korlátozása a médiában. A törvényjavaslat kritikusai szerint azonban a képviselők valójában az ellenzéki médiát akarják ellehetetleníteni, ugyanis a TVN24 többször is kritikusan számolt be a kormány politikájáról. Lehetséges, hogy a jövőben a téma komolyabban is negatív irányba befolyásolhatja a hagyományosan jó lengyel–amerikai viszonyt.

Kapcsolódó írásaink