Külföld

Brüsszel pártján áll a baloldal

Gyurcsányné uniós beavatkozást sürgetett, és egyértelműsítette, ha jövőre kormányra kerülnek, egyik első intézkedésük lesz eltörölni a gyermekvédelmi törvényt

Támogatta a Magyarországot elítélő állásfoglalást, és elutasította a gyermekvédelmi törvényt a magyar baloldal Brüsszelben is. A Jobbik képviselője egy amerikai műsorvezetőnek magyarázkodott.

Brüsszel pártján áll a baloldal
Dobrev és társai elvennék hazánktól az európai uniós forrásokat
Fotó: Európai Parlament

Nem hagy kétséget afelől a magyar baloldal brüsszeli képviselete, hogy a gyermekvédelmi törvény ügyében az Európai Bizottság, valamint a Soros György alapítványa által támogatott NGO-hálózat összehangolt kampánya, nem pedig Magyarország mellé áll.

A magyar jogszabályról szóló, július hatodikai európai parlamenti vitában a Momentum képviselői értésére adta az uniós szerveknek, mit várnak tőlük: az uniós források megvonását Magyarországtól. Cseh Katalin a költségvetéshez csatolt kondicionalitási mechanizmus alkalmazását sürgette, párttársa, Donáth Anna pedig szintén Brüsszelt szólította cselekvésre. „Szeretném, ha végre megértenék, hogy Magyarországnak nem üres szavakra, hanem valódi tettekre van szüksége” – mondta.

Az európai parlamenti vita után Dobrev Klára, a Demokratikus Koa­líció (DK) képviselője a Facebookon azt írta, „Magyarország új kormánya első intézkedései egyikeként fogja eltörölni” az általa csak „homofób törvénynek” nevezett gyermekvédelmi jogszabályt. Noha a kormány többször is egyértelműsítette, hogy a törvény nem szól bele a felnőttek magánéletébe, Gyurcsányné a bejegyzésében mégis úgy fogalmazott, a kormány gyűlöli a „tisztességes, becsületes emberek sokaságát pusztán azért, mert ők másként szeretnek”.

Az együtt mozgó baloldali blokkban okozott némi zavart, hogy a Jobbik megszavazta a törvényt a parlamentben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter erre emlékeztetett is, amikor nemrég a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjút. Gyöngyösi Mártont, a Jobbik európai parlamenti képviselőjét ez arra sarkallta, hogy levélben próbálja elmagyarázni a CNN narratíváját megzavaró tényt a Szijjártót kérdező műsorvezetőnek, Bianna Golodrygának. Az EP-képviselő szerint a külügyminiszter csúsztatott, hiszen bár a Jobbik valóban megszavazta a törvényt, a voksolás előtt és után is kétségeinek adott hangot. Emlékeztetett, pártja ígéretet tett, hogy „amennyiben 2022-ben sikerül leváltani a Fidesz–KDNP-kormányt, a törvény nemzetközi felháborodást kiváltó részeit meg fogjuk semmisíteni”.

Gyöngyösi hosszan bírálta a pártja által is megszavazott jogszabály egyes részeit, és úgy fogalmazott, „az ellenzéki összefogás pártjai ezen módosításra különböző válaszokat adtak” – magyarul, a Jobbikkal ellentétben, nem szavazták meg azt.

A gyermekvédelmi törvény miatt az EP állásfoglalásban bírálta Magyarországot, és uniós szankciókat sürgetett. A magyar képviselők közül a Fidesz és a KDNP képviselői nemmel szavaztak, Gyöngyösi tartózkodott, a DK, a Momentum és az MSZP pedig támogatta a dokumentumot.

A Fidesz EP-képviselői nem hagyták szó nélkül a baloldali képviselők megnyilvánulásait. Hidvé­ghi Balázs újságíróknak úgy nyilatkozott, „szomorú volt tapasztalni, hogy a magyar ellenzéki EP-képviselők teljes gőzzel támadták a törvényt, és Magyarországot. Úgy tűnik, nekik továbbra is a pénz és a hatalom a fontos, így mindenben igyekeznek megfelelni a brüsszeli elvárásoknak, és nem riadnak vissza attól sem, hogy hazugságokkal támadják a magyar parlament döntését” – jegyezte meg. A vitában a fideszesek egyébként határozottan visszautasították „a tagállami szuverenitásba való beavatkozást” és azt az elfogadhatatlan hangnemet, amely „a régi idők gyarmatosító arroganciáját” idézi.

Röviden

Aggodalmát fejezte ki Clément Beaune uniós ügyekért felelős francia államtitkár a gyermekvédelmi népszavazás miatt. A politikus szerint a referendum kérdései károsan összemosnak különböző témákat.

Külföldi politikusok is részt vesznek ma a budapesti Pride felvonuláson. Alessandro Zan, az olasz Demokrata Párt parlamenti képviselője a Twitteren azt írta, Magyarországon veszélyben vannak az állampolgárok jogai. Budapestre érkezett tegnap Valérie Hayer is, a liberális Franciaország Lendületben európai parlamenti képviselője is, aki a közösségi oldalán azt írta, LMBT-szervezetekkel és az Orbán-rendszer ellenfeleivel találkozik.

Személyes támadásnak tartja az Európai Bizottság, hogy a magyar kormány kifogásolta, hogy Magyar Gábor személyében baloldali aktivista lett a jogállamisági jelentés Magyarországról szóló fejezetének egyik megalkotója – értesült a Magyar Nemzet. A Fidesz EP-delegációja levélben fordult Brüsszelhez a témában, a lapnak a nekik küldött válaszlevél jutott a birtokába.

Állampolgári kezdeményezés indult Finnországban az úgynevezett reparatív terápia betiltása érdekében. A homoszexualitásból való kigyógyításra irányuló terápiát több vallási közösség is végzi az északi országban, különösen a karizmatikus keresztény körökben elterjedt.

Kapcsolódó írásaink