Külföld

Továbbra is leterheltek Európa határai

Mintegy 300 illegális bevándorló jutott be a Marokkóval szomszédos spanyol exklávéba, Melillába, miután megrohamozták, és átmásztak a spanyol határt védő hat méter magas kerítésen.

Továbbra is leterheltek Európa határai
Migránsok egy táborban a litván-belorusz határ közelében
Fotó: AFP/Petras Malukas

Miután átjutottak a határzáron, a migránsok ünneplésbe kezdtek, és olyan szavakat skandáltak, mint a győzelem, ezután a városban lévő ideiglenes táborba indultak, ahol a karanténba kellett vonulniuk a koronavírus-járvány miatt.

A spanyol hatóságok adatai szerint idén már több mint tizennégyezren érkeztek illegálisan az országba, ami a tavalyi azonos időszakhoz képest hatvanhárom százalékos növekedést jelent.

Eközben a La Manche-csatornán Franciaországból az Egyesült Királyságba érkezők száma is újabb rekordot döntött, hétfőn egy nap alatt 430 illegális bevándorló érkezett a szigetországba, és azóta is naponta több száz fő érkezik csónakokon a világ egyik legforgalmasabb tengeri útját átszelve.

A brit belügyminisztérium adatai szerint a csónakokon érkező illegális bevándorlók száma meghaladta a nyolcezer főt, ezt elfogadhatatlannak tartják, ezért megerősített együttműködést írtak alá a francia hatóságokkal, amitől azt várják, hogy hatékonyabban tudnak majd fellépni az embercsempészettel szemben.

Kiterjedt, a balkáni útvonalon működő embercsempész hálózatot számolt fel az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete.

A szervezet tájékoztatása szerint a csoport görög, török, bolgár és grúz nemzetiségű tagjai luxusautókat használtak migránsok szállítására annak érdekében, hogy így tereljék el a rendőrség figyelmét.

Az embercsempészek a mintegy kétéves tevékenységük alatt csaknem ötszáz főt csempésztek át a görög–török határon Magyarország irányába, fejenként körülbelül nyolcszázezer forintért.

Kapcsolódó írásaink