Külföld

Elegük van az osztrákoknak a menedékturizmusból

Népi kezdeményezés indult a bűnöző migránsok kitoloncolásáért

Nem a tömeges migrációra tervezték a menedékjogi rendszert Heinz-Christian Strache szerint. A volt osztrák alkancellár is támogatja a népi kezdeményezést, amely a bűnelkövető migránsok azonnali kitoloncolását sürgeti.

Elegük van az osztrákoknak a menedékturizmusból
Rendőrautó a bécsi Stephansplatznál
Fotó: AFP/APA/Hans Punz

A közvetlen demokrácia egyik helyi módszeréhez nyúltak Ausztriában: úgynevezett népi kezdeményezés (Volksbegehren) indult a bűnelkövető menedékkérők azonnali kiutasítása érdekében. A felhívás szerint végre kell hajtani a vonatkozó törvényeket, és lehetővé kell tenni a kitoloncolásokat. A kezdeményezők hangsúlyozták, a migránsbűnözők nem veszélyeztethetik tovább Ausztria egységét és biztonságát.

A népi kezdeményezés múlt csütörtökön indult, az interneten és az önkormányzatokban is alá lehet írni. Gottfried Waldhäusl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alsó-ausztriai politikusa indította a pártok felett állónak hirdetett gyűjtést. Sajtóközleménye szerint az embereknek elegük van, az ígéretek helyett cselekvést akarnak látni.

A bűnelkövető menedékkérők azután kerültek újra a figyelem középpontjába, hogy kiutasított, mégis az országban tartózkodó afgánok bedrogoztak, megerőszakoltak és megöltek egy 13 éves lányt, akit keresztnevén, Leonie-ként említ a sajtó. Sajtóközleményében Waldhäusl több megdöbbentő esetet is felsorolt, amikor Ausztriában afgán migránsok erőszakoltak meg, zaklattak osztrákokat, gyerekeket is. Mint írta, jelenleg 44 ezer afgán tartózkodik az országban, és egytizedük már elkövetett valamilyen bűncselekményt.

Az ügyben megszólalt az FPÖ korábbi elnöke, Heinz-Christian Strache is. A volt alkancellár a Face­bookon felhívta a figyelmet, hogy a nemzetközi emberi jogi egyezményeken alapuló menedékjogi rendszert nem arra tervezték, hogy az itteni kultúrától idegen, afrikai vagy közel-keleti migránsok tömegével indulnak meg Európába. Strache szerint menedékturizmus alakult ki, a tömegek ugyanis több biztonságos országon is átmennek, mire azokba az országokba jutnak, ahol a legmagasabb szociális juttatásokat remélik, munka nélkül.

A Kronen Zeitung hétfőn arról írt, hogy letartóztattak Bécsben egy 33 éves afgán férfit, aki a múlt hónapban szökött meg egy felső-ausztriai börtönből, és miután életveszélyesen megfenyegette volt barátnőjét és közös gyerekeiket, a fővárosban tervezett hosszabb ideig bujkálni. Drog- és egyéb ügyek miatt a férfit egyébként már 2019-ben kitoloncolták Afganisztánba, de visszajutott. A mostani börtönbüntetéséből akkor sikerült megszöknie, amikor a fogvatartottak szabadtéren végeztek munkát, felügyelet nélkül.

Kapcsolódó írásaink