Külföld

Megállapodtak a belga kormánnyal az éhségsztrájkoló migránsok

Véget ért a tiltakozás

Csaknem két hónap után felfüggesztette éhségsztrájkját az a több mint négyszáz, okmányok nélkül Belgiumban élő migráns, aki tartózkodási engedélyt követelt a kormánytól. A tiltakozóknak a brüsszeli Politico szerint szerdán sikerült megállapodnia a belga vezetéssel, az egyezségről azonban nem derültek ki részletek.

Megállapodtak a belga kormánnyal az éhségsztrájkoló migránsok
Éhségsztrájkoló migránsok egy brüsszeli templomban
Fotó: AFP/Hans Lucas/Virginie Nguyen

Sammy Mahdi belga menekültügyi államtitkár hétfőn Dirk Van den Bulckot, a menekültekért felelős főbiztost jelölte ki, hogy közvetítsen a kormány és a migránsok között. Az éhségsztrájkolók eredetileg azt akarták, hogy a kormány az összes résztvevő számára biztosítson tartózkodási engedélyt, végül elfogadták a kabinet ajánlatát, hogy egyenként vizsgálják meg a kérelmeket.

Az EFE spanyol hírügynökség közlése szerint csütörtökön legalább háromszáz migráns jutott be az észak-afrikai spanyol exklávé, Melilla területére. A hivatalos adatok alapján idén július 15-ig 14 737 bevándorló jutott be illegálisan Spanyolország területére, 63,2 százalékkal többen, mint az előző év azonos időszakában.

Kapcsolódó írásaink