Külföld

Merkel: Berlin érdeke a párbeszéd Moszkvával

Oltásra buzdított és Fehéroroszországot bírálta nyári sajtótájékoztatóján a német kancellár

Szigorúbban kellene ellenőrizni, hogy kik férhetnek hozzá a kémszoftverekhez Angela Merkel szerint. A német kancellár tegnap Berlinben elfogadhatatlannak nevezte, hogy Fehéroroszország nem tartóztatja fel a Litvániába tartó migránsáradatot.

Merkel: Berlin érdeke a párbeszéd Moszkvával
Üdvözölte a megállapodást az Északi Áramlat–2-ről Angela Merkel
Fotó: AFP/dpa/Wolfgang Kumm

Aggasztja a koronavírus-fertőzöttek számának exponenciális növekedése Angela Merkelt. Az ősszel leköszönő német kancellár tegnap Berlinben tartott hagyományos nyári sajtótájékoztatóján felszólította országa állampolgárait, hogy oltassák be magukat. „Mindannyian szeretnénk, ha az élet visszatérne a normális kerékvágásba. Minél több embert beoltottak, annál szabadabbak leszünk” – fogalmazott. Megjegyezte, továbbra is fontos, hogy az emberek hordják a maszkot, sűrűn szellőztessenek, teszteltessenek, és tartsák a fizikai távolságot egymástól.

A migrációs helyzetre kitérve a kancellár felszólította az Európai Unió tagállamait, hogy tegyék le egy közös menekültpolitika alapjait. Szerinte azoknak az embereknek a befogadására kellene koncentrálni, akiket hazájukban üldöznek. A német vezető elfogadhatatlannak nevezte, hogy Fehéroroszország nem tartóztatja fel a területéről Litvániába tartó migránsáradatot.

A Pegasus-botrányra utalva azt mondta, szigorúbban kellene ellenőrizni, hogy kik férhetnek hozzá a kémszoftverekhez, mert fontos, hogy ezek az eszközök ne kerüljenek rossz kezekbe. Kiemelte, nem lenne szabad, hogy olyan országok is hozzáférjenek az ilyen típusú szoftverekhez, ahol nem biztosított, hogy az igazságügyi hatóságok ellenőrzik azok felhasználását.

A múlt heti áradások Merkel elmondása szerint hatalmas károkat okoztak Németország nyugati részén, és az újjáépítés sokáig tart majd. Hozzátette, az a cél, hogy közösen finanszírozzák az áradások okozta károk helyreállítását, a következő napokban pedig egyeztetni fognak a tartományi vezetőkkel a részletekről. A szövetségi kormány szerdán kétszázmillió eurós gyorssegélyt bocsátott az érintett tartományok rendelkezésére. Az áradásokban több mint százhetvenen vesztették életüket.

A kancellár üdvözölte, hogy Berlin és Washington megállapodott az Északi Áramlat–2 orosz földgázvezeték építésének befejezésével kapcsolatban anélkül, hogy további amerikai büntetőintézkedések bevezetésére kerülne sor. Merkel szerint Moszkva ígéretet tett arra, hogy nem fogja politikai fegyverként használni az energiát, ellenkező esetben Washington és Berlin is elkötelezett a szankciók mellett. Németországnak mindig érdekében fog állni, hogy párbeszédet folytasson Oroszországgal – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink