Külföld

Állampolgári kezdeményezés Finnországban a nemi identitás korrekciójának betiltásáért

Állampolgári kezdeményezés indult Finnországban a nemi identitás korrekciós eljárásainak (magyarán a „homoszexualitásból való kigyógyítás”, az ún. reparatív terápia) betiltása érdekében.

A július 19-én indított kezdeményezést az elmúlt pár napban mintegy 18 ezren írták alá. A cél az ilyen terápiák büntethetőségének megteremtése. A népi kezdeményezés jogintézménye 2012 óta létezik. Eddig 1155 állampolgári kezdeményezést indítottak, ebből 48 esetében gyűlt össze az ahhoz szükséges 50 ezer aláírás, hogy a parlamentnek foglalkoznia kelljen vele. Ezekből mindössze két esetben született jogszabály, mindkettő a nemiséggel kapcsolatos: az egyneműek házasságának egyenjogúsítása, ill. az anyasági törvény (ki tekintendő anyának).

A nemi identitás korrekcióját a Finn Pszichiátriai Társaság 2021.6.15-én kiadott nyilatkozatában egyértelműen elítéli, és azt felelőtlen, az emberi jogokat súlyosan sértő és a modern pszichológiának ellentmondó gyakorlatnak nevezi.

Az Iltalehti 2018-ban vizsgálódott a kérdésben. A téma akkor annak kapcsán került a közbeszédbe, hogy a Pori Jazz akkor frissen kinevezett igazgatója a homoszexualitást a kábítószerfüggőséghez hasonlította, amelyből szerinte keresztény hitre jutva ki lehet gyógyulni.

Az igazgatót nyilatkozata miatt elbocsátották. Az igazgató (Aki Ruotsala) korábban a kereszténydemokrata párt ifjúsági szervezetének elnöke volt, és személyes ismerőseire, barátaira hivatkozva közölte, hogy a keresztény hitre jutás több esetben is segített különböző függőségektől való megszabadulásban, és bár elismerte, hogy a kábítószerfüggőség nem ugyanaz, mint a homoszexualitás, de a szabadulás mindkettőtől hasonló életmódváltást igényel, amihez a keresztény hit segítheti el az embert.

Ruotsala emellett 2011-ben támogatásáról biztosította a Halászháló nevű keresztény médiaszolgáltató Ne hagyd magad! című kampányát, amelynek középpontjában egy Anni nevű 20 éves lány beszél arról, hogy biszexuális volt, de meggyógyult, miután hitre jutott. A kampányt rengeteg támadás érte a fősodratú médiában, és 2018-ban Ruotsilával szemben is felrótták, hogy támogatta azt – emiatt sok zenész bejelentette, hogy bojkottálni fogja a Pori Jazzt.

Ruotsala maga úgy élte meg elbocsátását, mint a véleményszabadság és a vallásszabadság súlyos korlátozását. (Ruotsala jelenleg a kereszténydemokrata párt választmányi elnöki tisztségét tölti be és Seinäjoki városi képviselőtestületének tagja.)

Az Iltalehti ezzel az üggyel kapcsolatos 2018-as vizsgálódása végül oda lyukadt ki, hogy bár a homoszexualitást 1981 óta Finnországban nem definiálják betegségként, sok vallási közösség továbbra is arra törekszik, hogy azonos nemű tagjai iránt vonzódókat heteroszexuálissá alakítsa. Ilyen „terápiákra” elsősorban vallási közösségeken belül kerül sor.

A Vallások Áldozatait Támogató Egyesület ügyvezetője szerint az ilyen áttérítés különösen a karizmatikus keresztény körökben elterjedt, de a szexuális kisebbségek el nem fogadása megtalálható a lutheránus és az ortodox egyház konzervatívabb köreiben is, valamint a keresztény megújhodási mozgalmaknál, mint a lestadianizmus, a pünkösdi mozgalom, a szabadegyház, az iszlám, a mormon vallás és a Jehova tanúi.

A lap által megkérdezett szexuálterapeuták véleménye az, hogy az ilyen áttérítési kísérletek alapvetően eredménytelenek és károsak az egyén önképére, önértékelésére, pszichés és testi állapotára. A Valvira, a szociális és egészségügyi ágazat engedélyezési hatósága 2013-ban megtiltotta, hogy egészségügyi szakemberek szakmai tevékenységük részeként korrekciós terápiát folytassanak. A szabad időben végzett ilyen tevékenység azonban nem tilos.

A szexuális és nemi kisebbségek jogaiért küzdő Seta egyesület mentális erőszaknak tartja a korrekciós terápiát. Jani Toivola, a Zöldek parlamenti képviselője már 2018-ban kérte a kormányt, hogy minősítse törvényellenesnek a korrekciós eljárásokat.

Finnországban korrekciós kurzusokat kínál az Aslan Egyesület az ún. Living Waters módszer alapján – a koronajárványra való tekintettel most webes formában.

Kapcsolódó írásaink